Fiscalitat

Denúncia a la UE dels espanyols a l'estranger

Els que viuen en països extracomunitaris es queixen de forma massiva que estan sent perseguits per Hisenda

Denúncia a la UE dels espanyols a l'estranger

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea està analitzant en un procediment específic la persecució d'Hisenda contra els espanyols residents fora de la Unió Europea. Brussel·les reconeix un “gran nombre de denúncies” d'espanyols a l'estranger contra la normativa tributària, que els fa pagar fins a més del triple per les rendes que mantenen a Espanya en comparació als residents comunitaris.

El digital elEconomista va constatar una allau de demandes contra aquesta situació. La Comissió Europea admet ara “l'elevat nombre de demandes” i remarca que ha consignat totes aquestes denúncies en el seu registre central sota un mateix procediment, el CHAP (2021) 1080, segons nous documents als quals ha tingut accés el digital espanyol.

Infracció

Els informes europeus adverteixen de la possibilitat que el procés acabi en la “incoació d'un procediment formal d'infracció” contra Espanya per vulnerar el Tractat fundacional europeu en matèria de lliure circulació de persones i capitals. Brussel·les promet als afectats que “examinaran les denúncies per garantir que les lleis dels estats membres siguin conformes a la legislació europea”.

La comissió ha decidit crear un portal web on informarà del desenvolupament del procediment. “Per tal de donar una resposta ràpida i informar els interessats, s'informarà els afectats a través d'aquest canal”, apunta la UE. A més, tranquil·litza els denunciants i els recorda que tramitarà la denúncia múltiple de manera confidencial.

Els espanyols han trobat l'Impost sobre la Renda dels no residents, que a Andorra ja és prou conegut per aquells que tenen una segona residència llogada a Espanya. Brussel·les recorda als afectats que hauran d'emprendre accions legals davant la Justícia espanyola. “Per obtenir reparació, inclosa una indemnització si està justificada, han d'emprendre accions legals a nivell nacional, ja que el nostre objectiu consistirà només a estudiar que les lleis siguin conformes”, afegeix la comissió.

Les denúncies han augmentat després que els espanyols al Regne Unit s'hagin trobat l'Impost sobre la Renda dels no residents (IRNR) després del Brexit, en deixar de pertànyer a la UE.

LA LEGISLACIÓ, MOTIU DE LA POLÈMICA

La legislació espanyola estableix diferències entre els ciutadans de la UE i la resta, amb una tributació del 19% sobre ingressos nets per als europeus i una altra del 24% sobre ingressos bruts per als estrangers. Les persones residents a la UE o a l'Espai Econòmic Europeu tributen sobre el rendiment net. Els residents a altres països extracomunitaris han de tributar sobre l'import íntegre dels lloguers, no poden descomptar cap despesa i se'ls aplica un tipus del 24%.

tracking