França recuperarà la normalitat el 30 de juny

El pla de desescalada arrenca el 3 de maig i culminarà amb l’acabament del toc de queda

França recuperarà la normalitat el 30 de juny

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

França enceta el pla de desescalada dilluns vinent i el culminarà el 30 de juny, dia en què les autoritats gal·les han fixat la fi del toc de queda i el retorn a la normalitat. El president de França i Copríncep, Emmanuel Macron, va anunciar les noves fases de la desescalada, quatre etapes en total que arrencaran el 3 de maig, com ja se sabia, amb la fi dels tancaments perimetrals entre regions i la represa de les classes presencials en universitats i instituts. Una primera reobertura que ja pot afavorir el retorn del turisme al Principat. La segona fase arribarà el dia 19 i inclourà l’alleujament del tancament comercial i d’hostaleria i la reobertura de museus, cinemes i teatres. Podran tornar a l’activitat els establiments comercials considerats no essencials i les terrasses de negocis d’hostaleria.

El mateix 19 de maig es retardarà el toc de queda en dues hores, de tal manera que la mobilitat ja es permetrà fins a les nou del vespre. El 9 de juny, les restriccions s’endarreriran dues hores més –fins a les onze de la nit– i les cafeteries i restaurants podran començar a rebre clients a l’interior dels locals, de la mateixa manera que els centres esportius. També per a aquesta data està previst que es revisi la normativa referent al teletreball, de tal manera que ja no sigui necessari estar quatre dies per setmana a casa. L’última etapa arrencarà el 30 de juny, quan s’aixecarà completament el toc de queda. Els actes culturals i esportius es reprendran sense límit d’aforament, tot i que el Govern no descarta que s’exigeixi llavors algun tipus de permís sanitari –Macron, que va detallar el pla de desescalada en una entrevista a la premsa regional, no va aclarir si serà obligatori estar vacunat–.

Quant a les dades epidemiològiques, el país veí del nord va notificar ahir 321 noves defuncions per Covid i 26.538 nous contagis. En total, prop de 5,6 milions de persones han contret la malaltia i n’han mort ja 104.239 des de l’esclat de la crisi sanitària. Als hospitals s’està registrant una lenta millora, segons les autoritats sanitàries. Ahir eren 29.487 persones les que es trobaven ingressades i 5.804 els pacients a unitats de cures intensives. França ha administrat 21,5 milions de vacunes, de les quals 15,2 milions són primeres dosis, que suposa gairebé el 23% de la població.

Espanya

A Espanya, entretant, el debat és què succeirà a partir del 9 de maig, quan finalitza l’estat d’alarma. Són diverses les comunitats autònomes que demanen al govern central una pròrroga, adduint que sense aquesta eina legal les restriccions (com el toc de queda) que puguin imposar per mantenir sota control la situació epidemiològica corren el risc de ser tombades als tribunals. “No podem mantenir l’estat d’alarma permanentment”, va defensar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una compareixença al Congrés dels Diputats. La setmana que ve Espanya arribarà a 5 milions de vacunats amb la pauta completa. Actualment més del 90% de les persones que viuen en residències, i pràcticament la totalitat del personal sanitari i sociosanitari, estan immunitzats.

tracking