La vacunació havia deixat Andorra a 79 dies de la immunitat

Era el setè país que hi estava més a prop, segons la pàgina especialitzada ‘timetoherd.com’

La vacunació havia deixat Andorra a 79 dies de la immunitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Salut va aturar dissabte en sec la campanya de vacunació. No ho va fer per pròpia voluntat, sinó perquè les dosis que tenia al rebost es van exhaurir. Fins ara, segons les dades del ministeri, s’han administrat 28.503 dosis de vacunes contra la Covid-19. Del total, 23.822 persones han rebut una primera dosi del vaccí, un 30% de la població. Vacunades amb les dues dosis hi ha 4.681 persones, poc més del 6% de la ciutadania. Els percentatges de vacunació del Principat estan, ara mateix, lluny del 70% que es considera el mínim per aconseguir l’anomenada immunitat de ramat, és a dir, la immunitat que s’esdevé quan la vacunació d’una part de la població també proporciona protecció als no vacunats.

D’haver mantingut el ritme de vacunació de les darreres setmanes, Andorra hauria aconseguit la tan desitjada immunitat de ramat en 78 dies. Són els càlculs que es publiquen a la pàgina web especialitzada timetoherd.com, que recull les dades de vacunació de tots els països del món i informa dels dies que els queden per aconseguir la immunitat. El ritme de vacunació que seguia el Principat feia d’Andorra el setè país del món que més aviat hauria vacunat el 70% de la població. La llista l’encapçalen els Emirats Àrabs Units, a qui els faltarien 39 dies per aconseguir la immunitat de ramat. Al país asiàtic el segueixen a la classificació les illes Caiman (43 dies), Bermudes (48), Maldives (58), Bahrain (69) i Malta (69). Ahir, segons la mateixa pàgina web, un 17,09% de la població mundial es considerava vacunada i s’estava vaccinant diàriament un 1,07% dels habitants del planeta.

Si a Andorra li faltaven 79 dies per tenir immunitat de ramat, a països veïns com Espanya, França i Portugal l’espera haurà de ser més llarga. Concretament, 185, 212 i 198 dies, respectivament.

I a l’altra banda de la llista trobem el veritable drama de la vacunació, els països on no s’estan administrant o on la seva administració es fa amb comptagotes. A Ruanda, on només s’ha vacuntat l’1,35% de la població i on el percentatge d’administració diària de vacunes és zero, la web calcula que li falten 296.390 dies per aconseguir la immunitat de grup. Sri Lanka, el penúltim país de la classificació, hauria d’esperar 271.550 dies.

Cal recordar que des de l’inici de la pandèmia molts epidemiòlegs van apuntar que el percentatge necessari per assolir la immunitat de ramat era d’entre un 60% i un 70% de la població vacunada. Fins que no s’assoleixi el llindar i s’aturi la transmissió, però, resulta impossible determinar on hi haurà el límit, assenyalen els mateixos experts. Des de l’inici de la vacunació s’ha variat aquest percentatge i s’ha arribat a parlar d’un límit del 85%.

tracking