Llista d'espera per anar al fisioterapeuta pels efectes de la Covid

Les consultes estan rebent més demanda de pacients per efectes col·laterals provocats per la crisi sanitària del coronavirus

Llista d'espera per anar al fisioterapeuta pels efectes de la Covid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Trucar al fisioterapeuta i aconseguir visita de manera imminent ja no és gens fàcil. Les consultes estan vivint un moment inèdit de llistes d’espera que atribueixen a efectes col·laterals de la pandèmia de coronavirus que es viu des de mitjan març de l’any passat. La presidenta del Col·legi de fisioterapeutes, Meritxell Agromayor, assegura en declaracions al Diari que “és un moment de molta feina” i que s’explicaria per factors com ara el teletreball, amb mitjans més precaris que a l’oficina, i problemes posturals associats, a una eclosió de l’activitat esportiva entre gent no acostumada a fer-ne o que feia molt de temps que l’havia deixada a banda i també al retard en programar intervencions quirúrgiques.

Una punta de feina que fins i tot va fer plantejar al Col·legi de fisioterapeutes demanar al ministeri de Salut que s’acreditessin més professionals però que han decidit no fer a l’espera de com evoluciona la demanda dels pacients i de la possible arribada de nous professionals del país que, per exemple, han acabat la formació.

I és que Agromayor defensa que “no està augmentant el número de fisioterapeutes” en resposta al que reflecteix la memòria de la CASS del 2020, que apunta que durant l’any passat els professionals convencionats van incrementar-se en vuit, fins a arribar als 164. La presidenta del Col·legi de fisioterapeutes indica que el reglament d’acreditació que el Govern va aprovar la tardor del 2019 ha frenat l’arribada de més fisioterapeutes al sistema públic ja que el ministeri avalua abans de donar l’autorització (necessària per a la convenció amb la CASS) si hi ha una necessitat sectorial o si el número de professionals en exercici és suficient per cobrir la demanda. No obstant, ser nacional o resident des de fa més de 7 anys obre la porta a obtenir l’acreditació i per això el Col·legi espera que pugui succeir al juny o el setembre –èpoques on es dona el retorn de nous professionals del país acabats de titular– per valorar si realment cal demanar més personal.

Balanç del 2020

L’evolució d’altes i baixes al Col·legi de fisioterapeutes durant l’any passat constata que no hi ha hagut augment. “Hi va haver dotze altes, de les quals sis amb conveni amb la CASS i sis sense, mentre que hi va haver sis baixes de convencionats”, va detallar Agromayor.

Apunta que la CASS sovint no té les dades actualitzades perquè la gent no es dona de baixa i la Seguretat Social no ho fa d’ofici fins que constata que aquell professional porta sis mesos sense facturar. Aquesta dada explicaria el decalatge entre el que diu la memòria i el que diu el Col·legi.

Ara mateix, segons va afegir la presidenta dels fisioterapeutes, hi ha col·legiats 188 professionals dels quals a l’entorn de 160 tenen conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social. La resta treballen en l’àmbit privat.

CONVENI EN STANDBY A L'ESPERA DE LA LLEI PRÒPIA

El Col·legi de fisioterapeutes i la CASS van mantenir converses per subscriure un nou conveni que va començar amb mal peu, amb una proposta de la Seguretat Social d’imposar límits generalitzats a les visites cobertes que el col·lectiu professional va rebutjar. Era l’any 2018 i les trobades per consensuar un nou acord van acabar en no-res perquè el nou conveni no s’ha materialitzat. Ara, segons va explicar Meritxell Agromayor, està supeditat a que s’aprovi la llei pròpia del col·lectiu. Un text que penja d’una llei general de professions sanitàries que esperen molts altres col·legis i que resta pendent perquè la pandèmia ha retardat la feina no-Covid al ministeri. Agromayor va indicar que la llei pròpia està molt avançada i que preveu revisions necessàries abans de subscriure un nou conveni amb la CASS. Com d’altres professionals es queixen que treballen amb nomenclatures antigues que no inclouen l’actual realitat de la seva tasca i això ho ha de resoldre la legislació. Les memòries de la CASS alerten els últims anys de l’augment de fisioterapeutes i de la despesa reemborsada per les seves visites. El 2020, però, ha anat a la baixa per la pandèmia.

tracking