Cimera iberoamericana

Malestar a l'Elisi pel canvi en el protocol en la rebuda a les autoritats

Només hi havia de ser Espot però dissabte passat es va acordar l’assistència de Vives

Malestar a l'Elisi pel canvi en el protocol en la rebuda a les autoritatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més enllà del que veu el ciutadà en un esdeveniment de l’envergadura de la Cimera Iberoamericana, al darrere hi ha una feina immensa d’organització i sovint complicades decisions pel que fa al protocol, tot i que està escrit i fixat per evitar males interpretacions. Una relliscada pot enfurismar segons quina autoritat, i les fotografies i les imatges de televisió van deixar ahir al descobert una equivocació que de moment ha provocat malestar a l’Elisi.

En principi, com s’estableix en el protocol de la Cimera, era el cap de Govern, Xavier Espot, qui havia de rebre els caps d’Estat i de Govern que han viatjat a Andorra per participar presencialment als actes. Però ahir, entre entre la Rambla Molines i la plaça del Poble, Pedro Sánchez, Felip VI, Marcelo Rebelo, António da Costa i Alejandro Giammattei van protagonitzar l’acte de benvinguda amb Vives i Espot. Dissabte estava previst que només hi seria Espot, però diumenge es va acordar la presència del Copríncep Joan-Enric Vives. Fonts del bisbat van precisar ahir que en cap moment van pressionar i que va ser Espot qui va convidar el cap d’Estat. No era el guió previst, i probablement per això aquest gran detall va ser oblidat i no es va informar el representant personal del Copríncep francès, Patrick Strzoda, del canvi sobtat del protocol. Sense l’obligada notificació de darrera hora Patrick Strzoda no va poder estar acompanyant Vives i Espot per rebre les autoritats a la Cimera, i aquest oblit ha generat un fort malestar a l’Elisi, ja que considera que no s’havien de fer canvis de darrera hora en un protocol que estava pactat amb temps.

També, segons ha pogut saber el Diari, ahir no van assistir al sopar a Soldeu dos excaps de Govern (Albert Pintat i Jaume Bartumeu), mentre que Marc Forné i Toni Martí sí que van acudir-hi.

El motiu apunta cap a la falta de zel del protocol, ja que se’ls va convidar divendres a la nit via correu electrònic, en alguns casos al de la feina, per la qual cosa no van poder donar resposta. Dissabte s’hi va contactar via telefònica però van donar una negativa per resposta, encara que en realitat van rebutjar la invitació per les presses de darrera hora que s’unien a les exigències de seguretat, com l’obligació de fer una PCR i d’acreditar-se. Aquestes errades tenen més transcendència perquè la Cimera no ha estat un esdeveniment de darrera hora. Curiosament, Strzoda va fer un discurs a la nit que no estava en el programa.

tracking