Cimera iberoamericana

Espot alerta que cap país poderós pot fer canvis sense comptar amb la resta

Vives posa en relleu la necessitat d’augmentar la cooperació per recuperar l’economia

Espot alerta que cap país poderós pot fer canvis sense comptar amb la restaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va alertar ahir que cap país, per molt poderós que sigui, pot arribar a fer canvis socials sense comptar amb la resta de territoris. “Cap país, per poderós, gran i ric que sigui, pot revertir el canvi climàtic o una pandèmia com la que hem viscut sense la unió de la comunitat internacional”, va asseverar. Ho va fer durant el discurs inaugural de la XXVII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern a Soldeu. En aquest sentit, va posar de manifest que Andorra “és filla d’un determinant ordre nacional” i que si visquéssim en un món sense normes ni consens internacional “estaríem regits pel més fort, i Andor­ra s’hauria de tornar a amagar entre les muntanyes i els camins de pedra”. “Només l’ordre multilateral pot donar resposta als nostres reptes, l’unilateralisme només condueix al desordre”, va assenyalar.

Espot també va ressaltar el paper del Principat en la celebració de la reunió, fent valdre que el país, amb una altitud mitjana de 1.996 metres, és el territori més alt de Llatinoamèrica, per la qual cosa va afirmar que “l’elecció d’Andorra com a seu de la Cimera no podria ser més encertada”. A més, va posar en relleu les especificitats del país i l’experiència adquirida en àmbits com l’educació, en què compta amb un triple sistema educatiu de qualitat i gratuït, la inclusió de persones amb discapacitat, les altes cotes de seguretat ciutadana al país, sense arribar a esdevenir un estat policial, o la voluntat de trobar l’equilibri entre les persones i el paisatge per poder reactivar un turisme en clau de sostenibilitat.

Cooperació internacional

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, en la línia del missatge pronunciat pel cap de Govern, va indicar que és necessari “augmentar la cooperació internacional per fomentar la recuperació econòmica”, apuntant que “és indispensable no deixar ningú enrere, sobretot els col·lectius en una situació de major vulnerabilitat”. Així doncs, va comentar que recordant les paraules que el Papa Francesc va pronunciar per Pasqua, en les quals manifestava que tots estem cridats a combatre la pandèmia, “la fraternitat iberoamericana s’ha de sentir urgida a assolir un compromís comú per distribuir solidàriament les vacunes, sobretot als països amb menys recursos o influències”. “La pandèmia ha estat global, i l’accés, compra i distribució de les vacunes, a preus accessibles, ha de ser també universal. Fem-ho possible!”, va expressar. D’aquesta manera, el Copríncep episcopal va exposar la necessitat de revisar “les polítiques i les mesures necessàries per encarar el futur de manera multilateral, per trobar solucions conjuntes i consensuades”.

Per la seva banda, la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va centrar la intervenció a agrair l’esforç d’Andorra per tirar endavant la celebració de la Cimera, tot i les dificultats ocasionades per la irrupció de la pandèmia de la Covid. “Gràcies per digitalitzar l’espai en temps rècord, demostrar compromís i encarnar el lema d’aquesta Cimera. Mai un país tan petit havia fet un regal tan gran a la comunitat iberoamericana”, va asserir. Grynspan també va fer esment a la resta de països que prenen part en la trobada internacional i que aporten al creixement de la comunitat iberoamericana.

Al seu torn, el representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda, va assenyalar que el vincle entre Andorra i França és “ancestral” i que la celebració de la trobada reverteix “una importància particular” a l’Estat veí del nord. I va posar l’accent en la necessitat de tots els països de cooperar i treballar conjuntament per assolir fites globals i va destacar, entre altres,”mecanismes com Covax, que permeten la distribució de vaccins homologats a tot el món” per superar la pandèmia. “Només podem donar resposta a altres pandèmies si superem aquesta amb èxit”.

tracking