El TC desestima el recurs de terceravia per la cessió de dues signatures del PS

L’Alt Tribunal invalida la demanda pel sentit del vot favorable de Sánchez i Vela a ambdues lleis

El TC desestima el recurs de terceravia per la cessió de dues signatures del PSFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional (TC) va tombar ahir el recurs d’inconstitucionalitat presentat pels –llavors– quatre consellers de terceravia contra la modificació de la Llei de seguretat pública i la modificació de la Llei general de sanitat, desestimant la validesa de les dues signatures cedides pels consellers del PS Susanna Vela i Carles Sánchez, que havien votat a favor d’aquests textos a l’hemicicle. És a dir, sense entrar en el fons de la qüestió, el TC va rebutjar la interposició d’aquest recurs perquè, d’acord amb la interpretació de la Constitució, considera que “no és possible en l’estat normatiu actual” tot i reconèixer que aritmèticament sigui legítima la demanda.

L’Alt Tribunal va esgrimir que el recurs “ha de ser conjunt i compartit en tots els seus termes”, raó per la qual es pregunta si els quatre consellers de terceravia, que sí que hi van votar en contra, “poden compartir en tots els seus termes una demanda sobre inconstitucionalitat d’una llei” amb els consellers del PS, que hi van votar a favor. “Aquest tribunal entén que la resposta ha de ser negativa i que, per tant, el sistema jurídic andorrà no admet allò que s’anomena ‘impugnació de complaença’, que és allò que s’ha pretès en aquest cas mitjançant la cessió o el préstec de dos consellers generals per assolir el quòrum exigit per a la impugnació”, va concloure el Constitucional. De totes maneres, en el redactat el TC va va exposar que caldrà efectuar una reforma constitucional “si el legislador andorrà vol que en els processos d’inconstitucionalitat contra les lleis, el nombre de consellers generals necessaris per recórrer no sigui tributari del sentit del seu vot”.

La reacció de Demòcrates

Al seu torn, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, va assegurar que “els dubtes ja han quedat esvaïts” amb aquesta resolució. “Ens va sorprendre que el PS fes l’acusació que la Fiscalia actués en funció del que deia la majoria o el Govern i ara s’ha demostrat que no és així amb la resposta del TC. I també ens va sorprendre que el PS després d’haver votat a favor de la llei signés el recurs de terceravia”, va manifestar Enseñat, que va apuntar que tot i no entrar en el fons “si hi hagués inconstitucionalitat el TC ho hauria estudiat igualment”.

tracking