SOCIETAT

Andorra baixa al lloc 39 en llibertat de premsa

Reporteros Sin Fronteras fa baixar el país de la 37a posició perquè considera que els poders entrellaçats condicionen la seva autonomia

Mapa de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa del 2021

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'organització internacionalReporterosSinFronteras(RSF) classifica Andorra en la posició 39a en l'informe que ha fet públic aquest dimarts sobre la Classificació Mundial de Llibertat de Premsa 2021, que classifica els països de millor a pitjor. El Principatfeia tres anys que estavaen la 37a posició, per la qual cosa aquest canvi suposa un empitjorament des del punt de vista de la llibertat d'informació. L'organització considera que al país hi ha poders entrellaçats que condicionen aquesta autonomia.

L'estudi reitera que encara que la Unió Europea ja no considera Andorra oficialment com un paradís fiscal, el país encara està lluny de desfer-se d'aquesta reputació. L'organització considera que el sector financer continua tenint una gran influència i que els mitjans de comunicació es mantenen subjectes a les empreses privades, al govern i l'església. Afegeixen que aquesta realitat agafa més rellevància si es té en compte que per les petites dimensions del país, hi ha poc espaia la privacitat, l'anonimat i la independènciadels periodistes, factors que són indispensables per aconseguir aquesta llibertat de premsa.

ReporterossinFronteres, afegeix que durant el 2020, tot i que Andorra tenia una de les taxes de Covid-19 per habitant més altes del món i restriccions imposades per França i Espanya, que van fer patir al Principat una crisi econòmica i sanitària com mai abans, els mitjans de comunicació no van criticar suficient la gestió de la pandèmia per part del govern. L'organització afirma que això probablement ésdegut al fet queels grans mitjans reben ingressos per publicitat institucional. Consideren doncs, que la relació entre poder i mitjans a Andorra continua sent poc transparent iesmantéel model de vincles estrets i opacs que marquen la governança del país.

En la classificació d'enguany, Noruega ha quedat en primera posició seguida de Finlàndia.

tracking