x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Cimera iberoamericana

La reconstrucció passa per Andorra

Els assistents a la 13a Trobada empresarial iberoamericana defensen el punt d’inflexió que suposa la trobada internacional
Els caps d'Estat i de Govern a la foto oficial a Soldeu just abans de la inauguració de la Cimera.

Acords per afrontar els reptes de la postpandèmia

Els caps d'Estat i de Govern a la foto oficial a Soldeu just abans de la inauguració de la Cimera.

Fernando Galindo
Els caps d'Estat i de Govern després de la foto oficial que es van fer ahir a Soldeu, abans de la inauguració de la Cimera.

Acords per afrontar els reptes de la postpandèmia

Els caps d'Estat i de Govern després de la foto oficial que es van fer ahir a Soldeu, abans de la inauguració de la Cimera.

Fernando Galindo
Actualitzada 21/04/2021 a les 11:04
Els caps d’Estat i de Govern van fer aparició en la 13a Trobada empresarial i la 27a Cimera Iberoamericana. Acompanyats de les comitives i amb els himnes nacionals com a banda sonora, van entrar al Centre de Congressos en una reunió en què tots van mostrar la voluntat que pogués ser el punt d’inflexió a la regió per tal d’afrontar la recuperació econòmica i social, però enfocada al nou paradigma “sense centrar les decisions únicament en conceptes macroeconòmics, “tal com va dir el cap de Govern, Xavier Espot, en un dels seus parlaments. El canvi de paradigma va ser una constant en tots els discursos i taules rodones que hi va haver ahir al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. I és que d’on venim va prendre rellevància, ja que tal com va afirmar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “cap país del món està preparat per afrontar una situació com aquesta”.

El paper del sector empresarial va ser un altre dels fils conductors, ja que tots els dirigents van parlar de la predisposició dels empresaris per tal de ser part de la solució a la pandèmia. En aquest sentit, el sector empresarial va demanar als dirigents l’agilització dels acords internacionals. Punt del qual va parlar el primer ministre portuguès, António Costa, que ostenta a més a més la presidència de torn de la Unió Europea i que va dir que “tenim l’objectiu d’avançar en l’acord de lliure comerç amb el Mercosur, el més gran acord comercial del món”, en clara referència a la necessitat de la regió iberoamericana d’estrènyer els llaços i aixecar barreres.

Reptes comuns
“El darrer any ha sigut molt difícil. Però de mica en mica s’està fent el possible per recuperar la normalitat i aquesta trobada empresarial n’és un exemple”, va dir el rei d’Espanya, Felip VI. De la perspectiva multilateral en va parlar el president de la República Francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, que va afirmar que “les agendes estan vinculades”, i va apuntar la necessitat de “tenir estructures més fortes” per tal d’afrontar una “cooperació més gran entre Europa i l’Amèrica llatina”. Macron va afegir que “la trobada d’avui permet compartir esforços i coordinació”.


Els dirigents van deixar palesa que la recuperació serà global o no serà. Així ho va apuntar Costa, que va dir que “estem davant de reptes que són globals i que per tant requereixen respostes globals”. “La globalització aporta cadenes de valor extenses que es concentren en diversos punts del món”, i per aquest motiu “necessitem un tractat que permeti que tots accedim als productes i que no hi hagi temptació de tancar fronteres”, va acabar afirmant el primer ministre portuguès.


Les conclusions

Com ja és tradicional, el sector empresarial va traslladar les seves conclusions als polítics. I és que en paraules de Xavier Espot “la Cimera sense la trobada empresarial és com un govern sense societat al darrere”. El primer a presentar-les va ser el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que va demanar que els governs prioritzessin “les estructures digitals perquè tota la població tingui un accés més gran a internet”, especialment a les zones rurals. I va encoratjar a crear marcs que afavoreixin el comerç internacional i la inversió estrangera.

Per la seva part, el president de la CEA i organitzador de la trobada, Gerard Cadena, va ser molt clar i va afirmar que “cal que s’aposti per la sostenibilitat per sortir de la crisi” i buscar “inversions d’impacte que tinguin retorn social o mediambiental, a banda de la rendibilitat financera”. La tercera gran branca de les conclusions empresarials van ser les col·laboracions publicoprivades. Tant els sectors empresarials com els governamentals s’hi van referir com a exemples de col·laboració. “S’han d’invocar tots els agents i tenir en compte entitats que siguin multilaterals”, va acabar dient Cadena.
 
LA CEA CENTRA ELS ELOGIS DE LA TARDA
Acabada la 13a Trobada empresarial iberoamericana, tots els assistents no van dubtar a qualificar-la com un èxit. La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va dir que “vull felicitar la CEA i el seu president, Gerard Cadena, per l’organització de la Trobada empresarial”, i va destacar que “han aconseguit fer-la digital en molt poc temps”. Al seu tomb, Espot va dir que “la Trobada i la Cimera no s’entenen una sense l’altra”. I és que cal recordar que aquesta és la primera vegada que les taules rodones es poden seguir en la seva totalitat per streaming. Repte assolit.
Etiquetes
  • #1 Aneu cap a la llum
    (21/04/21 08:00)

    La pandèmia és una altra amenaça global que se suma al terrorisme i el canvi climàtic, amenaçats i presa de la por, l'humanoide de segle XXI és dirigit per buròcrates cap al nou ordre mundial.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts