Cimera iberoamericana

Calvó anuncia la imminent emissió de bons verds per ajudar la transició energètica

Ha de servir per finançar actuacions en el marc de la transició energètica que fa el país

Calvó anuncia la imminent emissió de bons verds per ajudar la transició energèticaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llançament dels denominats bons verds es produirà ben aviat. Així es desprèn de les paraules de la ministra de Sostenibilitat, Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, a la sortida de la intervenció a la 13a Trobada empresarial iberoamericana. “Estem a punt de llançar l’emissió de deute a través dels bons verds”, va dir Calvó, que va afegir que “hem de tenir clar que hi ha una aposta ferma en projectes mediambientals”. La ministra va exposar el model que està seguint Andorra i va recordar que es vol ser neutre pel que fa a emissions el 2050.

En una taula rodona en què també hi havia el director general de FEDA, Albert Moles, el president del grup mexicà Alquimara, Gilberto Marín, la CEO d’Iberdrola Espanya, Ángeles Santamaría, el soci de Cases&Lacambra Pablo Echenique i el CEO d’Audax Renovables, Calvó va defensar l’aposta andorrana per la reducció de les emissions i va posar com a exemple el pla Renova d’habitatge, del qual va afirmar que amb referència a les ajudes públiques, “cada euro invertit pel Govern repercuteix sis vegades més a l’economia”.

La ministra també va recordar que actualment està en tràmit parlamentari una taxa per al carboni, per tal de seguir la línia de rebaixa de les emissions. A més a més, Calvó va afirmar que “ningú pot dubtar d’invertir en renovables. Les tecnologies, com la fotovoltaica, són molt més barates ara que fa deu anys”, i va refermar que “des del Govern tenim l’obligació de construir les aliances que siguin necessàries i fer els marcs legals oportuns perquè tirin endavant”.

Amb relació a sobre per què calia mantenir l’aposta en el canvi de model energètic i avançar de la mà amb l’economia circular, Calvó no va tenir dubtes a afirmar que “la crisi sanitària no pot obligar la climàtica, i cal una resposta global. Tenim un fort compromís en la reducció de les emissions”. Tot i que el volum d’emissions totals d’Andorra sigui poc rellevant en el context internacional, la titular de la cartera de Medi Ambient va refermar el compromís del Principat i va parlar que es podia tenir un rol “exemplar” i que el país té davant seu “l’oportunitat de ser una referència en la lluita contra el canvi climàtic”.

Per la seva part, Moles va defensar el model elèctric d’Andorra, basat en el fet que FEDA sigui una empresa pública, i va destacar que “la bona situació de la companyia, que està sanejada financerament, permet mantenir les inversions i fins i tot avançar-les”. “Aquesta situació fa que siguem un efecte multiplicador per a les empreses del país, perquè per dur-les a terme es requereix la feina de les empreses del país i així podem contribuir a dinamitzar l’economia. Són actuacions que impacten directament al teixit empresarial.” L’actual conjuntura de canvi de model energètic pot suposar una oportunitat, però el director general de FEDA va alertar “de les fluctuacions de preu que poden tenir les renovables”, i va incidir en el rol de la parapública “per controlar aquesta situació”. En aquest sentit, i sobre els plans de futur de la compa­nyia, Moles va dir que “estem treballant en diferents projectes, com el d’un parc eòlic d’alta muntanya per aprofitar els vents de qualitat”, i va recordar la cogeneració de calor “per reduir la demanda elèctrica durant l’hivern, que és quan menys produïm”.

AGENDA

-La ministra de Turisme, Verònica Canals, participa avui en la primera taula rodona a les deu, sota el nom ‘Iberoamerica davant del repte de la recuperació del turisme’.

-El diàleg sobre les perspectives econòmiques a l’Amèrica llatina i el Carib, que tindrà lloc a dos quarts de dues de la tarda, comptarà amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

-L’arribada dels caps d’Estat i de Govern d’Espanya, Portugal, la República Dominicana i Guatemala s’espera per dos quarts de tres de la tarda.

-El cap de Govern, Xavier Espot, i el rei d’Espanya, Felip VI, faran l’entrega de les recomanacions als caps d’Estat i de Govern i del premi iberoamericà de qualitat de clausura de la 13a Trobada empresarial.

-L’únic acte que comptarà amb el Copríncep Emanuel Macron serà a un quart de sis, on s’abordarà la reforma i el reforç del sistema de salut mundial davant futures pandèmies.

-El dia clourà amb la cerimònia d’inauguració de la Cimera a les vuit, a Soldeu.

tracking