Reportatge

Sant Jordi torna al carrer

Després d’un 23 d’abril en què els andorrans van haver de celebrar la festa del llibre i de la rosa confinats a casa, enguany els comuns recuperen les activitats al carrer. La Diada tornarà a ser un dia per gaudir de l’amor, els colors de la primavera i la bona literatura.

Sant Jordi torna al carrerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pot celebrar-se la Diada de Sant Jordi sense sortir de casa? Tot i que l’experiència insòlita de l’any passat va demostrar que sí, que és possible, també és cert que la festa de llibre i la rosa és una data assenyalada que no casa gaire bé amb el trist confinament pandèmic. Hi ha poques celebracions que suscitin més unanimitat. Cada 23 d’abril els andorrans volen més o menys el mateix: sortir al carrer per gaudir de l’amor, els colors de la primavera i la bona literatura.

A Andorra la Vella, la plaça del Poble tornarà a ser l’escenari principal de la festa. Vint-i-un expositors de llibres, quatre de roses i vuit de productes d’artesania i manualitats es distribuiran al llarg de l’espai. Per evitar els contagis de Covid-19, el comú d’Andorra la Vella ha decretat una separació mínima de tres metres entre els estands. Els visitants, però, no hi podran circular lliurement; hauran d’entrar-hi per la Rambla Molines i fer un passeig de sentit únic al voltant de l’espai. A la plaça, a més, hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic, no estarà permès de menjar ni fumar i l’ús de la mascareta serà obligatori. Enguany els andorrans tornaran a sortir al carrer per celebrar que Sant Jordi ha matat el drac i ha salvat la princesa, sí, però hauran de fer-ho, com ja és habitual, amb peus de plom.

La música acompanyarà la festa al migdia, a la tarda i al vespre. A tres quarts d’una el duet de violins Dolce corda actuarà a la glorieta de la plaça i a tres quarts de sis pujarà a l’escenari el Barroc duo, que oferirà un recital de piano i violoncel. La jornada es tancarà al Centre de Congressos amb un concert dels conjunts instrumentals i els grups de cambra.

El comú de Sant Julià de Lòria, de la seva banda, ha organitzat un programa d’activitats que tindrà la plaça Laurèdia com a espai central. Un dels atractius de la festa serà la presència dels autors andorrans Lara Ripoll, Iñaki Rubio, David Gálvez, Tomàs Navarro i Ana Oshiro, que signaran els llibres en una de les parades de la plaça. Paral·lelament, hi haurà una exhibició d’il·lustració en directe amb diversos artistes locals.

Biblioteques

Com cada any, les biblioteques seran l’espai central de la festa en moltes parròquies. A Encamp, el 23 d’abril tots els usuaris del servei de préstec de les biblioteques rebran l’obsequi d’un llibre i una rosa. Les biblioteques d’Ordino i la Massana també han preparat regals per als lectors. El mateix dia, a Encamp, els inscrits a l’àrea de Jovent podran participar en dos tallers de manualitats. En el primer, els infants aprendran a crear un drac amb material reciclat i, en l’altre, dissenyaran un punt de llibre personalitzat amb fotografies.

A Canillo, la festa es concentrarà a la plaça de Montaup, on els alumnes dels tres sistemes educatius vendran roses.

D’altra banda, pel que fa a Escaldes-Engordany, fonts del comú van explicar ahir al Diari que el programa de Sant Jordi, que també preveu parades al carrer, s’explicarà detalladament la setmana que ve.

tracking