Seguretat

Interior vol tenir més control sobre la compravenda de les armes de foc

L’actualització d’un reglament enutja el col·lectiu de caçadors i les armeries

Interior vol tenir més control sobre la compravenda de les armes de focBANDERS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior està treballant en un reglament que fixi noves normes per a la venda i el trasllat d’armes amb l’objectiu d’evitar il·legalitats i impedir el tràfic d’armes. La iniciativa, segons van assenyalar ahir fonts del ministeri, no té en el punt de mira els caçadors, sinó que respon a un mandat de la recent Llei de seguretat pública i a un reglament d’armes actual que encara se sosté per dos decrets dels veguers.

Por dels negocis

La proposta ha generat malestar en el col·lectiu de caçadors, que estan convençuts que tindran més traves per al trànsit de les armes, així com les armeries del país, que pronostiquen una caiguda de l’activitat comercial i dubten de la supervivència dels negocis.

El ministeri va presentar l’esborrany de reglament a les parts afectades: armeries, Federació de Tir i Federació Andorrana de Caça i Pesca. En una reunió telemàtica es va exposar el contingut de l’avantprojecte i els apartats dedicats a la venda i el trànsit.

La idea del ministeri és recollir les observacions i tractar de manera individual amb cada entitat les seves aportacions i si és possible incorporar-les al reglament.

Les mateixes fonts van indicar que també s’han de respectar els convenis internacions que ha signat el Govern relatius al tràfic d’armes, “i cal una regulació actualitzada pel que fa a la compravenda d’armes que canviaran les regles del joc en un àmbit en què hi ha molts interessos”.

Es tracta d’un reglament extens, amb més de cent articles, que obligarà les armeries a disposar d’un registre de les transaccions que es facin perquè quedi traça de l’arma, a banda de l’obligatorietat de disposar del permís d’armes.

D’alguna manera, també es vol evitar que delinqüència organitzada i que terroristes aprofitin algun buit legal per adquirir armes de foc que podrien servir per cometre atemptats o actes criminals, i el ministeri vol una eina legal per protegir-se i tenir un major control sobre aquestes vendes. Des del ministeri es va assegurar que el sistema de guies que fan servir els caçadors per anar fora d’Andorra no canviarà i que no serà necessari reclamar autorització cada cop que es vagi de caça a l’estranger. Sí, en canvi, es vol estar atent a possibles operacions sospitoses.

"NO SOM UN PAÍS AMB ASSASSINATS AMB PISTOLES"

El col·lectiu de caçadors està estudiant l’extens reglament. En aquest sentit defensen el conveni del 2005 pel qual Espanya i Andorra reconeixen recíprocament les llicències expedides per les autoritats de l’altre país que faculten per a la tinença i ús d’armes, exclusivament per a la pràctica del tir esportiu i de l’esport de la caça en l’altre estat. Per això han contractat un “advocat caçador” perquè estudiï el reglament i recorden que Andorra no és un país d’“assassinats per armes de foc”, i sostenen que caldrà per transportar una arma per territori andorrà el permís de la policia.

tracking