El Consell signa un acord unànime per eliminar l'amiant dels edificis

L’objectiu dels consellers és que la retirada de l’asbest es reguli per llei abans del 2023

El Consell signa un acord unànime per eliminar l'amiant dels edificisTWITTER DEMÒCRATES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els consellers Roger Padreny (PS), Carles Enseñat (DA), Ferran Costa (Liberals), Carles Naudi (CC) i Oliver Alís (terceravia) van presentar ahir al matí davant la premsa la Proposta d’acord de mesures d’eliminació i prevenció de l’amiant, un document consensuat per totes les forces del Consell General que té com a objectiu retirar aquest component dels edificis construïts a Andorra. La iniciativa també té el suport de la consellera no adscrita Carine Montaner.

La proposta, que deriva d’una esmena del PS a la declaració d’estat d’emergència climàtica aprovada pel Consell General el gener del 2020, té dues parts.

La primera, que ha d’estar enllestida abans del primer semestre de l’any que ve, és un estudi sobre la presència de l’amiant en els edificis públics andorrans, el qual haurà d’incloure un pressupost i un calendari per retirar-lo.

La segona és una llei que, a partir de la informació de l’estudi, estableixi, segons Padreny, “les obligacions i procediments per garantir un seguiment i protocols en casos de demolició, manteniment, reparació i renovació d’edificis en què s’identifiquin elements d’amiant que puguin representar un risc per a la salut de les persones”. El text s’aprovarà, segons Padreny, abans que acabi el 2022.

Tot i que l’acord posa el focus principal en els edificis de l’administració pública, Padreny va apuntar que la llei que derivi de la proposta anunciada ahir “també es preveu que vinculi el sector privat”.

L’amiant o asbest és un grup de minerals fibrosos que durant molts anys s’ha utilitzat en la indústria i la construcció pel seu baix cost i les seves propietats aïllants, de durabilitat i de resistència. Tot i això, el descobriment que l’exposició a les fibres pot provocar alguns tipus de càncer ha fet que molts estats n’hagin prohibit o restringit l’ús.

tracking