Espot insta a limitar els viatges d'oci a Catalunya

Madrid envia una nota al Govern per afirmar que la mobilitat entre Andorra i Catalunya està permesa en tots dos sentits

Espot insta a limitar els viatges d'oci a CatalunyaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’intercanvi d’opinions i criteris sobre la mobilitat entre Andorra i Catalunya es va tancar ahir amb la confirmació oficial del retorn a la lliure circulació entre els dos territoris. No obstant, amb una crida en paral·lel a limitar els viatges d’oci. La polèmica ha durat dies. Després de divergències públiques entre el Govern i la Generalitat, dijous es va començar a posar negre sobre blanc en una reunió que van mantenir representants dels dos territoris i en la qual, segons va avançar ahir el Diari, Catalunya ja va reconèixer que no podia limitar la mobilitat jurídicament parlant, malgrat que el govern català insistia en la necessitat de conscienciar la població dels riscos dels desplaçaments. El cap de Govern, Xavier Espot, però, no va voler avançar la notícia fins a tancar un acord ferm amb la Generalitat i tenir també la confirmació espanyola. Espot i el ministre de Presidència, Jordi Gallardo, van sol·licitar a Madrid una nota informativa que acabés amb qualsevol dubte d’interpretació i el govern veí els va respondre ahir per escrit que no havia canviat respecte a Setmana Santa i que per tant la mobilitat seguia permesa.

De fet, l’executiu ja disposava d’una nota verbal per part de Madrid des de la setmana passada, en la qual se’ls demanava clarament si un andorrà podia entrar a qualsevol comunitat autònoma espanyola fos quin fos el confinament i si un espanyol podia fer el mateix cap a Andorra. La resposta va ser afirmativa sempre amb el ben entès que un cop al lloc de destí s’han de respectar les normes allà vigents.

Prudència

Tot i resoldre el conflicte a favor de la mobilitat entre els dos territoris, en la reunió mantinguda amb Catalunya, els dos governs van acordar transmetre un missatge de responsabilitat a la població.

En aquest sentit, Espot va demanar ahir prudència i limitar al màxim els desplaçaments. “La normativa vigent no impedeix la circulació en el doble sentit però, per altra banda, fem una crida a la gent perquè no es desplaci”, anunciava el cap de Govern. En aquest sentit apel·lava a la prudència dels ciutadans i els demanava que només es plantegessin desplaçar-se per motius clarament justificats. “No ho portem a l’extrem. Ara no es tracta de baixar cada setmana a la segona residència o d’anar a comprar roba a Barcelona cada cap de setmana. Una cosa és allò que està permès i l’altra és allò raonable” deixava clar, Espot.

Afegia, per exemple, que un cas acceptable seria desplaçar-se per anar a visitar familiars que fa sis mesos que no veiem o per anar a comprovar l’estat d’una segona residència. “Si d’això en fem un abús acabarà perjudicant a tothom. Sabem que és una recomanació però també ho va ser en el seu moment quan vam demanar a la població que es quedés a casa seva, i es va acatar tot i no ser una obligació. Confio amb el civisme dels ciutadans i ciutadanes” apuntava el cap de Govern que, sense cap vena als ulls, afirmava també que tenia clar que com sempre hi hauria algú que se saltaria les normes.

Amb relació a la demora del consens, Espot va explicar que no es tractava d’una interpretació senzilla i que van fer falta moltes reunions per arribar a un acord i, pel que fa a un possible escenari de modificació de la normativa, Espot va afirmar que es tracta d’una decisió perenne sempre que no hi hagi una modificació de la legislació per part del govern espanyol. “Les decisions que es puguin prendre a nivell de Catalunya no haurien de canviar res. Només ens afectaria si el govern espanyol anunciés algun tipus de norma que limités la mobilitat internacional” detallava.

D’altra banda, davant d’una qüestió formulada per part dels mitjans en relació als justificants de mobilitat, Govern ha anunciat que s’ha demanat A Catalunya que els actes interns de la Generalitat, com els de la pàgina web del Procicat o als documents d’autoresponsabilitat es puguin adaptar a la nova situació.

tracking