Finances

Crèdit Andorrà va guanyar 30,4 milions i BancSabadell, deu, el 2020

Les dues entitats, conjuntament amb Andbank i MoraBanc, van obtenir l’any passat un benefici conjunt de cent milions

Crèdit Andorrà va guanyar 30,4 milions i BancSabadell, deu, el 2020

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crèdit Andorrà va tancar el 2020 amb un benefici de 30,4 milions d’euros i BancSabadell en va obtenir deu. Aquestes dues entitats són, conjuntament amb MoraBanc i Andbank, que van guanyar l’any passat 30,1 i 29,5 milions d’euros, respectivament, les que van obtenir beneficis l’any passat. Les quatre sumen un total de 100 milions d’euros de benefici, però els 16 milions de pèrdues de Vall Banc han comportat que els guanys de la banca andorrana l’any passat es quedessin en 84 milions d’euros.

Respecte al pastís de beneficis de la banca, Crèdit Andorrà, MoraBanc i Andbank se l’han repartit pràcticament a parts iguals, ja que cadascuna de les entitats representa un 30%, dècima amunt dècima avall, de la totalitat del guany obtingut entre els bancs que n’han tingut el 2020. El pastís de BancSabadell representa un 10% del total.

Resultats de BancSabadell

BancSabadell va informar ahir en un comunicat de premsa dels resultats obtinguts l’any passat. Els 10 milions amb 19.000 euros de benefici són considerats pel banc com “un bon resultat, que s’ha vist afectat per l’impacte negatiu de la crisi sanitària a l’economia del país”. Destaquen al comunicat de premsa que el benefici es manté per sobre dels 10 milions d’euros, com en els darrers anys, “malgrat l’entorn persistent de tipus d’interès baixos i la transformació accelerada que viu el negoci financer”.

Els fons propis, que fundacionalment eren de trenta milions d’euros, sumen ara 103 milions, “fent evident l’esforç del banc per incrementar les seves reserves i donar així una seguretat més gran als clients i accionistes”. El seu rendiment o ROE és del 10,5% i “es manté a un molt bon nivell”. Al tancament de l’exercici, la ràtio de solvència era del 20,40% molt per sobre dels nivells del conjunt de la banca europea. Aquesta ràtio mostra “un adequat equilibri entre la capitalització de l’entitat i la concessió de préstecs i crèdits a clients, i mostra la fortalesa del banc per superar els desafiaments del sector”.

L’any 2020, la inversió creditícia a clients de BancSabadell va créixer en 14,2 milions d’euros. Aquest creixement de l’activitat de crèdit és compatible amb una bona ràtio de morositat, que es va situar en el 3,58%. També van créixer els recursos dels clients en un 4,64% amb relació a l’exercici anterior. La ràtio de liquiditat va ser del 375,11% i triplica el nivell mínim exigit, que és del 100%.

Aquestes dades, s’indica a la nota de premsa, “evidencien la bona situació” de BancSabadell i “la sostenibilitat i rendibilitat” del seu model de negoci.

L’orientació de l’entitat a oferir “un molt bon servei i un alt valor afegit” es tradueixen en un fort creixement de l’operativa comercial i de la vinculació dels clients, i posa en relleu “la immillorable situació de l’entitat per encarar els reptes de futur, des de la seva posició única i diferenciada en el mercat andorrà”.

En aquest exercici marcat per la crisi sanitària, el banc ha participat a diferents iniciatives solidàries, en particular aportant voluntàriament 100.000 euros al Fons Solidari habilitat pel Govern d’Andorra el mes de març. “En el marc de l’excepcionalitat d’aquest 2020, l’entitat ha volgut estar al costat de les persones per fer front a la situació sobrevinguda, posant per davant sempre la salut, tant la dels clients com la dels treballadors del banc”, finalitza el comunicat de premsa.

En espera de Crèdit andorrà

L’única entitat que encara no ha fet oficials els resultats obtinguts l’any passat és Crèdit Andorrà. El benefici aconseguit l’any passat, però, queda lluny de l’obtingut el 2019, que es va enfilar fins a 46,2 milions. Ha estat un 34,2% inferior. El benefici de Crèdit Andorrà fa dos anys representava el 41,3% del total dels guanys de la banca.

El primer banc que els va fer públics va ser Vall Banc, que va obtenir un resultat recurrent positiu d’1,7 milions d’euros, però un resultat comptable negatiu de 16. Els 29,5 milions de benefici d’Andbank van ser un 5% superiors als del 2019, mentre que els 30,1 de MoraBanc van representant un augment del 19,9%.

tracking