Catalunya podria tornar al tancament comarcal el 10 d'abril

Vergés afirma que es manté l'acord d'assimilar Andorra a la mobilitat catalana perquè no predetermina cap condició específica de com ha de ser

Miquel Sàmper durant la roda de premsa d'avui

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El conseller d'Interior català, Miquel Sàmper, ha manifestat aquest migdia que "si els índexs epidemiològics empitjoressin la lògica seria fer un pas enrere que és tornar al tancament comarcal" respecte les restriccions que hi ha vigents ara a Catalunya fins al 9 d'abril que mantenen un tancament perimetral de la comunitat. Sàmper ha remarcat que el Procicat encara no ha abordat les mesures que s'haurien d'aplicar a partir de Setmana Santa i que s'adoptaran en funció de l'evolució de les dades i ha recordat que està permesa la mobilitat per tot el territori català però per fer desplaçaments en bombolla i evitant relacionar-se amb d'altres bombolles al lloc de destí.

La titular de Sanitat de la Generalitat, Alba Vergés, ha manifestat que és manté l'acord amb Andorra d'assimilar la mobilitat del Principat amb la de Catalunya a partir del 9 d'abril perquè fixa que dependrà de la situació que tingui el territori veí però no predetermina que hagi de ser en unes condicions específiques ni com estarà Catalunya i l'Alt Urgell a partir d'aquella data. Vergés ha destacat que no es tracta d'avançar les mesures que caldrien a partir de les vacances de Pasqua "sinó que l'important és el que fem ara, som a temps de frenar una onada forta" i ha insistit que el comportament individual d'aquesta setmana és el que pot fer que es mantingui el creixement sostingut dels contagis que està vivint Catalunya des de fa uns dies "de forma moderada i lenta" que manté la taxa de reproducció en 1,19.

Alba Vergés ha fet "una crida d'alerta a la ciutadania davant la situació que ens trobem" perquè es limitin les interaccions socials aquesta Setmana Santa i es respectin totes les mesures de protecció i ha incidit que la pujada actual d'afectats de la Covid "no és tan dràstica" com les de l'octubre o gener de les onades anteriors "però ens ha d'alertar". La consellera catalana ha afirmat que "la voluntat seria mantenir a ratlla l'epidèmia" en l'escenari actual i el secretari de Salut, Marc Ramentol, ha reblat que "no descartem poder fer front a aquest increment sense tocar les mesures que estan vigents [sense confinament comarcal] i si ho aconseguim serà un èxit". I ambdós han apel·lat a "extremar les mesures de tot el que fem fora de la bombolla de convivència" ressaltant que la quarta onada pot afectar especialment el sistema assistencial perquè hi ha més ocupació que a l'inici dels altres repunts "però l'impacte és per a tothom, les famílies, les empreses, l'escola i no es tracta de fer més coses ara que es pot perquè determinaran com estarem després".

Mascareta a la platja

La consellera de Sanitat ha comentat la nova normativa espanyola que preveu l'ús de la mascareta a la platja. Vergés ha assenyalat que es tracta del desenvolupament d'una llei del juny del 2020 i que des de llavors la situació ha canviat molt i "sembla increïble" que ara puguin recaure efectes d'aquella legislació i ha assegurat que es demanaran explicacions concretes al govern de Madrid sobre el que fixa aquesta norma respecte a les mascaretes. I ha recalcat que "defensem que no hi hagi canvis" respecte la legislació actual però ha precisat que "la mascareta s'ha de portar, no és qüestió de platja o no" i existeixen sancions per aplicar a qui no ho respecti.

tracking