Reportatge

Mil euros per haver tornat

El Tribunal de Corts sanciona amb 1.000 euros per cap dues persones que van tornar al Principat malgrat tenir una ordre d’expulsió del país per deu anys.

Mil euros per haver tornatARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No els va importar tenir una ordre d’expulsió del Principat per un període de deu anys, ni les possibles conseqüències que podria tenir desobeir la pena administrativa que va recaure sobre ells el 18 de juliol del 2016. Tampoc els va importar que el 6 de març del 2019 van tornar al Principat per passar-hi tres dies i fins i tot van reservar a tal efecte un hotel a Andorra la Vella “menyspreant així de forma evident el principi d’autoritat que és la base i essència de la il·licitud de la conducta referida”. Són paraules dels magistrats del Tribunal de Corts que han condemnat una parella, un home i una dona, al pagament cadascun d’ells d’una multa de mil euros per haver desobeït l’ordre d’expulsió de deu anys. La sala penal no ha tingut cap mirament per desmuntar els arguments de la defensa de la parella en el judici que es va celebrar el 21 de gener i en què cap dels processats es va presentar a donar explicacions als magistrats.

La defensa, a la vista oral, va acceptar –no ho havia fet inicialment–que l’ordre d’expulsió fou degudament notificada als seus clients, al·legant, però, que hi va haver una confusió sobre el termini que els exclouria de responsabilitat penal o, si més no, hauria de fer que la multa no fos tan elevada.

Per als magistrats, les resolucions dictades el 18 de juliol del 2016 pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior “eren perfectament clares sobre el termini d’expulsió, que s’hi indica expressament –deu anys– havent tornat els processats a Andorra quan encara no feia tres anys que n’havien estat expulsats”. La sentència afegeix que tots dos van ser informats en les resolucions del “delicte en què incorreran si tornen a Andorra”.

De l’anteriorment esmentat, s’assenyala a la sentència de Corts que “se’n desprèn que els processats van desobeir deliberadament i de manera greu l’autoritat administrativa, trobant-se per tant perfectament reunits tots els elements constitutius d’aquest delicte menor”. S’afegeix que “en res desvirtua l’indicat el fet que els dos processats hagin entrat en bus de línia regular i hagin tingut fins i tot certa vida social al Principat, freqüentant diversos locals públics, com pretén la seva defensa, ans al contrari, aquest fet corroboraria, en tot cas, el seu total menyspreu a l’autoritat administrativa, actuant els acusats com si la mateixa no hagués existit”.

La defensa també posava en dubte l’alta quantitat de la multa. Corts recorda que la parella duia a sobre 5.500 euros en ser controlats.

tracking