Suport sanitari i per l'acord amb la UE

El rei Felip VI ressalta els “moments durs” per la pandèmia i es compromet amb els grans reptes d’Andorra

Suport sanitari i per l'acord amb la UEFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Suport, compromís i reconeixement als grans reptes de país. El discurs que va fer el rei d’Espa­nya, Felip VI, durant el sopar oficial organitzat pels Coprínceps es va centrar en el compromís i el reconeixement als lligams històrics entre els dos territoris, els avenços d’Andorra els darrers anys en diversos àmbits i els grans desafiaments que afronta el Principat. En concret, el monarca va fer esment a la pandèmia indicant que són “moments durs i difícils” i remarcant que la

Covid -19 “no distingeix entre territoris ni població, ens afecta a tots”. En aquest context, va traslladar el seu “afecte i solidaritat” a les famílies que han perdut un ésser estimat i les que han estat més afectades per la crisi sanitària. Així mateix, va mostrar la “voluntat de col·laboració mútua” de l’Estat veí en atenció sanitària i també per contribuir en la recuperació econòmica, remarcant que tant Andorra com Espanya tenen models centrats en el turisme i “han patit especialment aquesta situació”. “Entenem la dificultat que ha comportat per a Andorra tenir un hivern sense temporada d’esquí”, va exemplificar el cap d’Estat d’Espanya.

El monarca també va posar en relleu la “integració” d’Andorra a les estructures europees i en aquest sentit va recordar “l’acompanyament d’Espanya amb la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea” com un dels grans reptes que afronta el Principat. Va remarcar també la “gran feina” que està fent Andorra amb “l’organització de la Cimera i el seu ferm compromís amb la societat iberoamericana”. Així mateix, va lloar la feina que s’està fent en matèria de diversificació econòmica i va remarcar el paper que juga actualment el Principat com un dels motors de la regió pirinenca, referint-s’hi com un “pol generador d’activitat econòmica i treball per a la població pirinenca i un nucli dinamitzador, claus per evitar la despoblació de les regions de muntanya i per treballar per la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans”.

En el seu parlament, Felip VI va fer referència a reptes globals compartits com el canvi climàtic, que va assenyalar que “impacta greument el Pirineu”, i va assegurar que és feina de tots “esmorteir-lo i revertir-lo”.

El monarca, que va realitzar una part del seu discurs en català i va fer referència a diferents autors vinculats amb el Principat, va voler agrair a Andorra que fos una “terra d’acollida” de molts espanyols durant la Guerra Civil i va destacar que en algunes ocasions el país va ser “refugi” i en d’altres “terra d’adopció defini­tiva”.

El rei Felip VI va posar especial èmfasi en la “important relació bilateral en tots els àmbits de cooperació”, com ara la jurídica, l’econòmica o la cultural, i va afirmar que “aquesta visita ens ajudarà, sens dubte, a aprofundir-los”. El monarca es va referir a la “relació profunda” entre Andorra i Espanya, que, segons va afirmar, transcendeix la dimensió territorial “a causa del nostre veïnatge, la nostra història compartida i els sòlids vincles humans, culturals i econòmics que ens uneixen”.

En aquest sentit, va posar en relleu que aquesta sigui la primera vegada que el rei d’Espanya visita el país i va destacar “l’hospitalitat” d’Andorra. El cap d’Estat espanyol va parlar de les institucions que ahir va visitar amb la reina Letícia, posant especial atenció a Casa de la Vall i el comú d’Andorra la Vella, i va fer referència també a l’agenda de la jornada d’avui, remarcant la visita a l’escola María Moliner i a la par­ròquia d’Ordino.

Suport sanitari i per l'acord amb la UE

Suport sanitari i per l'acord amb la UE

Suport sanitari i per l'acord amb la UE

Suport sanitari i per l'acord amb la UE

Suport sanitari i per l'acord amb la UE

tracking