Espot rebat “la imatge distorsionada” del país i els clixés que “costa canviar”

Els grups destaquen l’oportunitat d’explicar la realitat més enllà de les fronteres

Espot rebat “la imatge distorsionada” del país i els clixés que “costa canviar”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera visita oficial d’uns monarques espanyols al Principat “és un autèntic honor i una mostra més però molt significativa de les bones relacions seculars entre els dos països”. Aquestes van ser les primers paraules de Xavier Espot als periodistes preguntat per la visita de Felip VI i Letícia, minuts després que tanquessin la visita al comú d’Andorra la Vella. Minuts abans havia atès els mitjans espanyols per assenyalar que “molt probablement hi ha una imatge distorsionada d’Andorra, però el Principat ha fet una transformació en deu anys, ja no està tancat a la inversió estrangera, té un sistema fiscal homologat, no té secret bancari i s’està en negociacions per tancar un acord d’associació amb la Unió Europea”. Pel cap de Govern, però, “els clixés costa canviar-los”.

La síndica general, Roser Suñé, va destacar l’interès que van mostrar per “conèixer l’evolució del Consell General” i, especialment per part de la reina, el seu interès per la presència de la dona en la política. “Han mostrat molt d’interès i estaven molt informats sobre el nostre país”, va indicar.

Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va parlar d’“una visita curta però intensa”, i va explicar que els reis s’havien interessat pel funcionament dels comuns. “Hem parlat una mica de tot, i també li hem explicat el projecte del pic de Carroi perquè ell és un amant de l’esquí amb la idea de veure si podem connectar amb l’estació de Pal”, va dir Marsol.

Pel que fa als grups parlamentaris, el president demòcrata, Carles Enseñat, va destacar la fita històrica de la visita, així com el fet que la trobada permet explicar la situació d’Andorra i la seva evolució més enllà de les nostres fronteres. El president liberal, Ferran Costa, va coincidir a remarcar que es tracta d’un “fet inèdit” que a més “ens dona un ressò mediàtic de la realitat del nostre país”. Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi també va valorar l’oportunitat per “aprofundir les relacions i sensibilitzar-los de la situació que estem vivint”.

Per part de l’oposició, el socialdemòcrata Pere López va indicar que la visita havia estat “molt institucional”, i va destacar la trobada que el partit va tenir amb la ministra d’Afers Exteriors espanyola per enfortir les relacions entre ambdós països. Per terceravia, Josep Pintat va qualificar de “positiva” la visita, remarcant que “sobre el terreny es pot apreciar el que és realment Andorra”.

REACCIONS

“És una mostra més de les bones relacions”

Xavier Espot, Cap de Govern. El líder de l’executiu va valorar molt positivament la primera visita dels monarques espanyols al Principat i va aprofitar la trobada amb els mitjans de comunicació per explicar la realitat d’Andorra i l’evolució que el país ha patit els últims anys amb la voluntat de canviar la “imatge distorsionada” que es té del territori a l’estranger. Amb tot, Xavier Espot va reconèixer que els “clixés costa canviar-los”.

“Han mostrat molt interès per Andorra”

Roser Suñé, SÍndica General. Els reis d’Espanya van visitar ahir Casa de la Vall i van mostrar “molt interès per Andorra i per conèixer l’evolució del Consell General”, segons va explicar la síndica general. Suñé també va destacar les preguntes de la reina Letícia sobre l’evolució de la presència de les dones al parlament. En l’àmbit general, la síndica va considerar que la visita, “molt cordial”, posa en valor el Coprincipat.

“Ha sigut una visita curta però intensa”

Conxita Marsol, cònsol d’Andorra la vella. La mandatària de la capital va qualificar la visita de “curta però intensa” i va destacar l’interès que els reis d’Espanya van mostrar per conèixer el funcionament dels comuns. Conxita Marsol va aprofitar la trobada per explicar als monarques el projecte del telefèric que vol tirar endavant al pic de Carroi, coneixedora que el rei Felip VI és un amant de l’esquí.

POCS PERÒ FIDELS

Gerard del Castillo - Andorra la Vella Poc més d’un centenar de persones es van aplegar als carrers adjacents al comú d’Andorra la Vella per rebre els reis d’Espanya. De fet, però, no estava previst que Felip i Letícia mantinguessin ahir cap trobada amb la comunitat espa­nyola al Principat en un viatge marcat per les mesures sanitàries pel coronavirus. Potser eren pocs, però sí fidels, ja que la majoria es va desplaçar fins a la plaça Príncep Benlloch expressament per veure els monarques. Alguns, tres, amb banderes espanyoles. Crits a l’arribada dels reis, hi va haver, també aplaudiments. “Viva España!”, “Viva el rey!” i fins i tot algun “Visca Andorra!” es va poder sentir a l’arribada dels monarques a les portes de casa comuna. L’espera va tenir un final feliç quan Felip i Letícia van trencar el protocol per apropar-se i saludar una part dels fidels seguidors. On no hi va haver públic, només periodistes, va ser a la plaça del Consell General. Molts fotògrafs en recerca de la imatge perfecta de la parella reial amb Felip dient unes paraules en català. “Bon dia, bon dia”, va dir als periodistes.

Espot rebat “la imatge distorsionada” del país i els clixés que “costa canviar”

Espot rebat “la imatge distorsionada” del país i els clixés que “costa canviar”

tracking