VISITA OFICIAL

Compromès amb Andorra

El rei Felip VI tanca la primera jornada de l’històric viatge dels monarques mostrant el suport d’Espanya al Principat

Compromès amb AndorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rei d’Espanya, Felip VI, va mostrar ahir el compromís amb Andorra de l’Estat del qual és cap, va reconèixer el paper del Principat com a terra de “refugi i acollida” dels seus compatriotes i va agrair al poble andorrà tot el que ha fet pel seu país i els lligams que han mantingut durant segles. Ho va fer el monarca en el darrer acte oficial de la primera jornada de la històrica visita del rei espanyol, la primera d’un cap d’Estat del veí del sud al Principat. Una visita en què es van bolcar les autoritats del país des que Felip VI i Letícia van trepitjar territori andorrà. Els monarques van sortir de l’aeroport madrileny de Barajas, van aterrar al de Lleida-Alguaire i des d’allà, en dos helicòpters, tota la delegació espanyola es va desplaçar fins al Principat.

Aterraven a les 12.06 hores a l’Estadi Comunal i a les 12.20, amb vint minuts de retard sobre l’horari previst, eren rebuts als exteriors de Casa de la Vall pel cap de Govern, Xavier Espot, la síndica general, Roser Suñé, el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el representant del Copríncep francès, Patrick Strozda.

Una hora abans de l’arribada dels monarques, agents de la policia ja havien blindat totes les entrades a la plaça del Consell General. L’equip caní buscava explosius i el duet de músics de l’ONCA que havia d’interpretar els himnes nacionals assajava els darrers acords. Al voltant de la plaça, darrere del cordill de seguretat, periodistes, fotògrafs i càmeres agafaven posicions, mentre els consellers generals i altres autoritats esperaven torn.

L’acte a la plaça del Consell General, com la resta dels programats ahir, es va desenvolupar amb normalitat. Felip VI i Letícia, després de la interpretació dels himnes andorrà i espanyol, van saludar les autoritats institucionals i els membres de la mesa de Sindicatura. Ja a l’interior de Casa de la Vall, els reis van visitar l’antic parlament i van mantenir una trobada amb la síndica general.

Mentre es duia a terme aquesta visita, a pocs metres, a la plaça Príncep Benlloch, esperaven un centenar de ciutadans l’arribada dels monarques. Ho feien darrere les tanques que protegien la casa comuna d’Andorra la Vella, escenari de la segona visita del dia. Malgrat el retard inicial, Felip i Letícia van ser rebuts pels cònsols de la capital, Conxita Marsol i David Astrié, uns deu minuts abans de l’hora prevista. Dins l’edifici van signar el llibre d’or del comú d’Andorra la Vella al despatx oficial i van mantenir una breu trobada amb Marsol i Astrié.

Els reis, davant la presència de ciutadans aplegats als carrers adjacents a la casa comuna, van decidir trencar el protocol per saludar els seus compatriotes i també alguns andorrans que els havien rebut amb crits de “Viva España!”, “Viva el rey!” i “Visca Andorra!”, i amb aplaudiments. Va ser aquest el moment del dia en què els guardaespatlles reials i els policies andorrans van tenir més feina per controlar els càmeres i fotògrafs en la recerca de la millor imatge dels monarques.

L’agenda reial va seguir amb la reunió de treball de Letícia amb la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, i la visita de Felip VI a la seu del Govern. Reunit amb Xavier Espot, el cap de Govern i el cap d’Estat espanyol van tractar diversos aspectes de les relacions bilaterals que involucren ambdós països. Espot va aprofitar la trobada per apropar la realitat del país al monarca espanyol.

La jornada la va tancar el sopar oficial ofert pels Coprínceps als reis. Sopar amb discurs previ de Felip VI, bona part en català. Va ser aquí on el monarca va mostrar el compromís i reconeixement d’Espanya cap a Andorra. Un discurs amb fragments de Canigó, de Verdaguer, i del Manual Digest, de Fiter i Rossell.

AGENDA

10.15

Visita al col·legi espanyol María Moliner. Trobada dels reis amb els alumnes de secundària del centre.

11.25

Visita cultural a l’església romànica de Santa Coloma.

14.00

Dinar oficial ofert pel cap de Govern als reis d’Espanya a l’Era Rossell d’Ordino.

15.30

Havent dinat els reis d’Espanya visitaran la Casa d’Areny-Plandolit.

15.40

Acabada la visita a la Casa d’Areny-Plandolit, Felip i Letícia faran una passejada fins a l’església d’Ordino.

Compromès amb Andorra

tracking