carta social

El Consell d'Europa exigeix mesures per la bretxa salarial

Govern defensa que la llei d’igualtat, a tràmit parlamentari, donarà resposta al problema

El Consell d'Europa exigeix mesures per la bretxa salarialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) adverteix Andorra en el darrer informe de la necessitat de reforçar les mesures per garantir el dret a la igualtat entre homes i dones, especialment pel que fa a l’equiparació salarial. L’informe recull que les dades mundials indiquen que la diferència salarial entre homes i dones ronda el 22% i assenyalen que el Codi de relacions laborals del 2008 estableix que hi ha d’haver un “principi d’igualtat i no discriminació salarial”, però que això no és “suficient” per erradicar la discriminació. L’òrgan responsable de fer el seguiment del compliment de la Carta Social Europea apunta que és coneixedor que el Principat ha treballat en la Llei d’igualtat de tracte i de no-discriminació, aprovada fa dos anys, i reclama que en el proper informe es doni “informació específica de les mesures i activitats que s’han implementat per promoure la igualtat, superar la segregació de gènere al mercat laboral i reduir la bretxa salarial de gènere, juntament amb informació sobre els resultats assolits”.

En aquest sentit, el Govern recorda que recentment s’ha entrat a tràmit parlamentari la llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes que ha de reforçar l’aprovada el 2019 en qüestions de gènere i que donarà resposta, asseguren, a les qüestions que planteja el Consell d’Europa.

Aquest és un dels dos punts que Andorra ha suspès de l’informe europeu i de fet és l’únic, ja que la segona qüestió que s’assenyala ja està solucionada. Es tracta de la recomanació que feia l’organisme d’eliminar el requisit dels tres anys de residència dels estudiants per tenir accés a ajudes econòmiques per cursar estudis superiors. El Govern recorda que el Consell General va aprovar el mes de juny de l’any passat un canvi legislatiu que suprimia aquesta condició i que, per tant, ja es dona compliment al requisit.

D’altra banda, el comitè no ha pogut avaluar el compliment de dues disposicions de la Carta Social per falta d’informació. En concret, reclama més detalls sobre la lliure elecció del treball, no discriminació, prohibició del treball forçós tot i que admet els progressos que ha fet el Principat. També demana més informació sobre la disposició lligada al dret de les persones discapacitades a l’autonomia, a la integració social i a la participació de la vida en comunitat.

La resta de disposicions, set en concret, han estat valorades de manera positiva. En concret fan referència a l’ocupació laboral, formació i igualtat d’oportunitats. Govern valora les conclusions del comitè europeu “amb satisfacció pels avenços que any rere any s’aconsegueixen en l’àmbit dels drets socials”. L’executiu, a més, remarca que les dues disposicions amb resultat negatiu “actualment ja serien de conformitat gràcies als canvis legislatius introduïts després de l’avaluació”.

Conclusions

1 Compliment

Aprovades set de les 11 disposicions

Andorra compleix set de les onze disposicions de la Carta Social Europea. De les restants, dues tenen una avaluació negativa i dues més no han estat avaluades per falta d’informació.

2 Igualtat

Toc d’alerta sobre la bretxa salarial

El comitè europeu reclama a Andorra més mesures per reduir la bretxa salarial. El Govern recorda que recentment s’ha entrat a tràmit parlamentari la llei d’igualtat que solucionarà el problema.

3 Ensenyament

Beques per a estudis superiors

El segon punt negatiu que assenyala el comitè va ser solucionat l’any passat amb l’eliminació del requisit de tres anys de residència per sol·licitar una beca per a estudis superiors.

4 Requeriment

Falta d’informació per fer l’avaluació

El comitè demana més informació sobre la lliure elecció del treball, prohibició del treball forçós i també el dret de les persones discapacitades a l’autonomia, a la integració social i a la participació en la vida en comunitat.

5 Satisfacció

Valoració positiva de l’executiu

El Govern valora “amb satisfacció” les conclusions pels “avenços en l’àmbit dels drets socials”. I remara que les dues disposicions negatives ja serien de conformitat amb la nova legislació.

tracking