afers institucionals

Casa de la Vall ja espera els reis d'Espanya

L’agenda del primer dia d’estada al Principat de Felip i Letícia no preveu que es reuneixin amb la col·lectivitat espanyola per la Covid

Casa de la Vall ja espera els reis d'EspanyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dispositiu de seguretat dissenyat específicament per la policia andorrana, del qual el Govern no ha volgut donar cap detall, i petites afectacions a la circulació seran els únic indicis que tindrà la ciutadania de la primera jornada de la visita oficial que per primer cop a la història fa al Principat un cap d’Estat espanyol. La d’avui serà una jornada dedicada als actes institucionals que arrencarà a les dotze del migdia a Casa de la Vall amb la rebuda dels reis d’Espanya, Felip VI i Letícia, per part del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i del representant del Copríncep francès, Patrick Strozda. Els monarques visitaran l’antic parlament i a les escales de Casa de la Vall es durà terme la presentació i salutació entre les dues delegacions, l’andorrana encapçalada pel cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé. Un cop sentits els himnes oficials andorrà i espa­nyol, els monarques es reuniran amb Suñé i saludaran els presidents dels grups parlamentaris per després fer una visita a Casa de la Vall.

Tant aquesta primera jornada de visita oficial com la de demà estaran marcades per un reforç de les mesures sanitàries a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. “Per la seva magnitud a nivell de delegació, l’organització de l’esdeveniment ha merescut un protocol sanitari específic del ministeri de Salut”, va explicar ahir el portaveu del Govern, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. “Tots els integrants de les delegacions han hagut de passar una prova PCR o TMA 48 hores abans d’aquest esdeveniment i just abans dels àpats s’hauran de sotmetre a tests d’antígens”, va indicar, per afegir que “caldrà portar mascareta FFP2”.

Afectacions al trànsit

Un cop finalizada la visita a Casa de la Vall, Felip i Letícia es traslladaran fins al comú d’Andorra la Vella, on seran rebuts pels cònsols de la capital en una trobada de cortesia a l’interior de l’edifici. Aquesta visita és una de les que comportaran restriccions en la mobilitat. “Hi haurà una baixa afectació viària”, va dir Jover, que va especificar que es tallarà el carrer Príncep Benlloch entre la Baixada del Molí i la plaça Rebés entre les 12 i 13 hores i Prat de la Creu en sentit sud entre la plaça de la Rotonda i la rotonda de Tobira entre les 17 i les 18. 30 hores.

Després de la visita a la casa comuna d’Andorra la Vella, la protagonista de l’agenda reial serà Letícia, que es desplaçarà fins al Park Hotel per mantenir una reunió de treball amb la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla. Tractaran sobre el model d’inclusió dels alumnes en els tres sistemes educatius del Principat.

Si el matí està dedicat al poder legislatiu, la tarda estarà dedicada a l’executiu. El rei d’Espanya es traslladarà a les cinc de la tarda fins a l’edifici administratiu del Govern, on mantindrà una reunió amb Xavier Espot al despatx oficial del cap de l’executiu. Seguirà una trobada de les dues delegacions oficials a la sala del consell de ministres.

Sense trobada amb la col·lectivitat espanyola a causa de les restriccions sanitàries, la seguretat s’ha extremat igualment. “S’han desplegat totes les unitats especials de les àrees implicades i s’ha desenvolupat un dispositiu de seguretat dissenyat específicament per la policia andorrana en contacte amb els especialistes de seguretat espanyols”, va explicar el portaveu de l’executiu.

El primer dia de visita oficial acabarà al Park Hotel amb una trobada de cortesia dels reis amb Vives i Strozda, prèvia a la línia de salutació amb els convidats al sopar oficial. Hi haurà parlaments del Copríncep Vives i de Felip VI.

UNS 35 MITJANTS ACREDITATS

La primera visita oficial d’un cap d’Estat espanyol al Principat ha comportat l’interès de fins a 35 mitjans de comunicació d’Andorra, França i Espanya. Els periodistes, fotògrafs i càmeres acreditats han hagut de presentar una prova PCR o TMA negativa feta com a mínim 48 hores abans del primer acte per poder cobrir la informació. Igualment, estan obligats a dur mascaretes FFP2 en tot moment. La totalitat dels actes interiors estan vetats als mitjans de comunicació i només seran coberts pels oficials. L’arribada dels monarques i els parlaments es podran seguir pel YouTube de la Casa Reial.

Agenda

12.00

El cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé, reben el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el representant del Copríncep francès, Patrick Strozda, a l’exterior de Casa de la Vall.

12.15

Rebuda dels reis d’Espanya a les escales de Casa de la Vall. Interpretació dels himnes nacionals andorrà i espanyol. Salutacions i presentació de les dues delegacions. Trobada de cortesia amb la síndica general i visita a Casa de la Vall.

13.15

Trobada institucional dels reis d’Espanya amb els cònsols d’Andorra la Vella, Conxita Marsol i David Astrié, a l’interior de la casa comuna de la capital.

13.45

Reunió de la reina Letícia amb la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, a la sala Canals del Park Hotel. Tractaran sobre el model d’inclusió dels alumnes amb discapacitat en els tres sistemes educatius del Principat.

17.00

Visita a la seu del Govern. El rei Felip VI serà rebut pel cap de Govern i mantindran una trobada al despatx oficial de Xavier Espot. Trobada institucional de les dues delegacions a la sala del consell de ministres.

20.15

Trobada de cortesia amb Vives i Strozda a la sala Canals del Park Hotel. Línia de salutacions amb els convidats al sopar oficial ofert pels Coprínceps. Abans de l’apat el Copríncep Vives i el rei Felip duran a terme els parlaments oficials.

Casa de la Vall ja espera els reis d'Espanya

tracking