Benazet precisa que és la Generalitat qui decideix sobre la mobilitat a Catalunya

El ministeri d’Interior espanyol entenia que els andorrans poden moure’s per la comunitat però reconeix que les competències són del govern català que no permet la lliure mobilitat pel territori

Espanya dona via lliure a viatjar per CatalunyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre Joan Martínez Benazet ha especificat avui que la competència sobre la mobilitat a Catalunya correspon a la Generalitat i que aquesta no permet la lliure mobilitat dels andorrans pel territori per fer turisme. El ministeri d’Interior espanyol en boca de la delegació a Catalunya es va equivocar ahir en la interpretació de la llibertat de desplaçaments en considerar que en estar la frontera oberta els andorrans estaven subjectes a les mateixes restriccions que els catalans i podien viatjar per tota la comunitat si ho feien en una bombolla de convivència, segons va informar al Diari.

Martínez Benazet ha remarcat que en la reunió que va mantenir ahir amb la Generalitat va demanar que els ciutadans d'Andorra tinguin la mateixa mobilitat que els catalans però que no es va arribar a un acord perquè el govern català té un repunt de casos, té més del 40% de les UCI ocupades i "els preocupa molt la mobilitat per Setmana Santa i tenir un rebrot que segur que en tindrem tots". El ministre ha assenyalat que l'acord assolit és que els andorrans tinguin les mateixes condicions de desplaçaments que els catalans a partir del 9 d'abril si la situació epidemiològica ho permet "per no haver d'estar pendent del que diu una conselleria o una comarca". I ha precisat que l'assimilació es manté com està ara amb l'Alt Urgell i que la Generalitat recorda que el govern de Madrid ha donat indicacions de tancament perimetral de les comunitats des del pont de Sant Josep fins passat Setmana Santa i per això no pot obrir la mobilitat des d'Andorra ni cap al Principat.

El titular de Salut ha manifestat que els andorrans es poden desplaçar per Catalunya quan sigui per motius "molt justificats" que es puguin demostrar amb el certificat d'autoresponsabilitat i que es poden fer viatges per anar en trànsit per Espanya per dirigir-se per exemple "a Portugal o al Marroc o per anar a un lloc on es pugui anar".

SENSE TURISME

D’altra banda, el govern català va voler acabar ahir amb les especulacions i va tancar la porta definitivament a l’arribada de turistes fins passat Pasqua, mantenint la prohibició de sortir del territori català cap a Andorra fins al 9 d’abril pel tancament perimetral vigent a tot Espanya. Darrera de l’estratègia hi ha un no dissimulat intent d’evitar la fugida de turistes a Andorra i aprofitar aquests dies festius tan esperats per donar oxigen al sector turístic català, també en crisi.

El Govern andorrà i la Generalitat van abordar en una reunió l’assimilació total pel que fa a la mobilitat entre els dos territoris. Segons ha pogut saber el Diari, el ministre de Salut, Joan Martínez, es va mostrar molt contundent reclamant l’assimilació amb tot Catalunya abans de Setmana Santa, però la consellera de Sanitat, Alba Vergés, no va cedir en aquest punt. Fins i tot la reunió es va allargar hores per la negativa de l’executiu català a posar una data fixa per a la normalització de la mobilitat en el comunicat que va ser pactat per les dues delegacions. La delegació andorrana es va negar a supeditar l’arribada de turistes a una reunió que s’hauria de celebrar passat Pasqua per avaluar la situació epidemiològica i decidir una data, i finalment es va aconseguir fixar el 9 d’abril com el dia per a l’assimilació amb tot el territori català, tancant d’aquesta manera el calendari.

CONTROLS D'ENTRADA A LA FRONTERA DEL RIU RUNER

La frontera del riu Runer va registrar ahir al migdia llargues cues de vehicles aturats per la policia espanyola, que demanaven els papers i comprovaven el motiu pel qual entraven al Principat. Només aturaven els cotxes amb matrícula espanyola, després que hagi entrat en vigor el confinament perimetral i just abans de la festivitat de Sant Josep, que se celebra avui a la Comunitat Valenciana. Algun vehicle va haver de girar cua en comprovar que no complia els requisits per entrar. Fonts del govern espanyol van precisar que els controls es fan d’entrada i no de sortida, i que aquests seguiran. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va subratllar que s’incrementaran els controls dinàmics dels mossos d’esquadra per vigilar els desplaçaments i que tots els ciutadans que circulin pel territori català han de portar el certificat d’autoresponsabilitat.

Espanya dona via lliure a viatjar per Catalunya

tracking