Salut alerta d'un repunt de casos per l'extensió del brot d'Arinsal

Martínez Benazet destaca que l'augment de la incidència amb 41 positius nous avui no permet aixecar restriccions

Joan Martínez Benazet en la compareixença d'aquesta tardaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut ha alertat avui que Andorra està patint un repunt de casos de la Covid que s'han d'atribuir al brot d'Arinsal i a les relaxacions que hi va haver de part de la població per les vacances de carnaval. Joan Martínez Benazet ha informat en la compareixença d'aquesta tarda que s'han diagnosticat 41 positius nous i que l'augment de casos podria arribar a mig centenar al dia. I ha remarcat que el brot d'Arinsal suma ja 67 malats, una desena més que dilluns, i "és important i pesa molt en la situació epidemiològica, que no és dramàtica però que ens sap molt greu perquè teníem bones xifres" i aquest alça de la propagació del virus ha retardat els plans del Govern "perquè estàvem a punt de relaxar mesures i ara hem d'esperar".

Martínez Benazet ha assenyalat que del brot d'Arinsal es troben més positius que sorgeixen entre la població i en fer l'estudi de traçabilitat es descobreix que estan vinculats a aquest focus. La propagació d'aquest brot ha fet que la taxa de reproducció sigui avui d'1,26 quan feia mes i mig que estava per sota d'1, ha precisat el ministre i ha afegit que la previsió és que aquesta situació no es prorrogui massa temps "i que tornarà a baixar de seguida". El titular de Salut ha recalcat que el brot generat entre treballadors del sector del Tarter de Grandvalira suma 48 afectats "i està controlat" però que el d'Arinsal pel comportament de les persones que el van iniciar "ha sigut molt díficil de seguir, és molt més preocupant i creiem que té impacte en el rebrot de la tercera onada" de la pandèmia.

Joan Martínez Benazet ha indicat que la transgressió de normes de les persones implicades en el focus del poble massanenc ha comportat l'obertura d'expedients per incompliments de la restriccions sanitàries i no ha especificat ni el nombre de dossiers oberts ni les causes dels procediments admnistratius. I ha fet una crida a la població per recordar que els contagiats poden acabar a l'hospital i a l'UCI com ha passat amb afectats d'Arinsal i "qualsevol transgressió de les normes en una situació tan delicada com la pandèmia té efectes en la ciutadania i en l'economia". El ministre ha incidit que les restriccions s'analitzen cada setmana i si millora la situació els propers dies es poden aixecar mesures vigents i ha insistit que "petits esdeveniments socials poden tenir molt impacte" alhora que ha ressaltat que no hi ha hagut cap establiment implicat en el brot d'Arinsal que hagi tingut "un efecte amplificador, ha estat en espais privats".

L'actualització de dades deixa avui 11.360 casos de Covid al Principat, amb 364 malalts amb el virus actiu que representen 19 més que ahir. El total de recuperats són 10.883 amb les 22 altes acumulades en les últimes hores. L'hospital té tres pacients menys que ahir i del total de 14 ingressats per coronavirus n'hi ha 5 que estan a l'UCI amb ventilació mecànica.

Salut manté tancades 8 aules per positius d'alumnes i 13 amb part dels escolars confinats a casa.

tracking