Política

La majoria rebutja limitar els debats electorals a RTVA

Considera que la proposta del PS restringeix excessivament la participació

La majoria rebutja limitar els debats electorals a RTVAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris de la majoria han descartat l’esmena que va presentar el PS a la llei electoral per limitar el nombre de partits participants en els debats als mitjans públics. Concretament, els socialdemòcrates proposaven limitar-los a les formacions polítiques amb representació parlamentària en les darreres eleccions. És a dir, que només hi poguessin participar aquelles forces que ja tenen un lloc al Consell General i en quedessin exclosos els partits de nova creació o aquells que no obtinguessin prou vots per aconseguir un escó en els últims comicis celebrats. L’objectiu de l’esmena era facilitar la “fluïdesa” dels debats a RTVA a les eleccions nacionals, especialment després dels darrers comicis, en què es van presentar fins a set candidatures.

Els grups de la majoria comparteixen amb l’oposició que en les darreres eleccions els debats es van arribar a fer feixucs i fins i tot en alguns moments no van permetre la confrontació d’idees. Amb tot, no veuen clara la fórmula presentada pel grup socialdemòcrata perquè entenen que limita el dret de nous partits o formacions més petites “de manera excessiva” a participar en els debats i a donar-se a conèixer. Per tot plegat, han descartat el canvi.

La llei electoral i del referèndum, que segueix el seu procés a la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals amb el treball d’esmenes, tampoc incorporarà, de moment, l’obligació que les llistes electorals siguin paritàries. El PS va entrar una esmena per tal que el text inclogués les quotes d’un mínim del 40% de representació tant d’homes com de dones a les llistes electorals, tal com es marca en el projecte de la llei d’igualtat que ha entrat recentment a tràmit parlamentari. L’argument de la majoria és que és una qüestió que s’ha de debatre en el marc de la llei d’igualtat i que un cop s’hagi acceptat en aquest text legislatiu, ja es farà una nova modificació de la llei electoral si és necessari. Un procés que no entenen des del PS.

Una altra de les qüestions que la comissió va posar sobre la taula és la incorporació del vot electrònic. La proposta, també dels socialdemòcrates, va ser novament rebutjada pels grups de la majoria, que consideren que la qüestió requereix un debat més ampli i pausat i que ara no és el moment de tenir-lo.

tracking