Política

El Codi Penal tipificarà el delicte de violència de gènere

La majoria hi presentarà una esmena per incorporar el canvi, que és una de les principals demandes d’Acció Feminista

El Codi Penal tipificarà el delicte de violència de gènereFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei d’igualtat incorporarà una disposició final per modificar la Llei del Codi Penal i tipificar com a delicte la violència de gènere. És una de les qüestions que la majoria vol incorporar a través del treball d’esmenes que s’està duent a terme en comissió legislativa i que donarà resposta a una de les principals demandes de les associacions feministes. Malgrat que el text inicial elaborat per Govern no ho inclou perquè la voluntat de l’executiu era agrupar tots els canvis que es volen incloure al Codi Penal i fer-ho a través d’una modificació directa i no a través d’una altra llei, des dels grups que li donen suport es considera que és important tirar-ho endavant ja i no esperar més aprofitant la feina que s’està fent en el text per a la igualtat.

La llei va entrar a tràmit parlamentari la setmana passada però tots els grups ja han començat a treballar en les esmenes. La tipificació de la violència de gènere no serà l’única aportació de la majoria, segons han indicat els demòcrates, malgrat que encara estan treballant en la resta. Per part del PS, el ventall de canvis que volen introduir és ampli. Com a premissa, avancen que totes aquelles peticions que Acció Feminista va proposar i no s’han acceptat les entraran en format d’esmena. Una era precisament la tipificació de la violència de gènere, que quedarà resolta amb el suport de la majoria. Els socialdemòcrates, però, van més enllà i volen que també es tingui en compte el component de gènere com a agreujant dels delictes.

Aquest, però, no és l’únic àmbit en el qual volen incidir per lluitar a favor de la igualtat. El PS reconeix que la llei és un avenç important però remarca que hi ha molts articles en què només s’indica que les empreses hauran de “vetllar” o “impulsar” sense la obligació de fer-ho, i al seu parer això difícilment aportarà canvis a la pràctica. En aquest sentit, i amb referència a les esmenes que volen introduir en l’àmbit laboral, proposen que hi hagi l’obligació de les empreses de donar un horari flexible en cas de tenir fills o familiars dependents, perquè insisteixen que s’ha de reconèixer com un dret dels treballadors. També volen incidir en les baixes per maternitat i paternitat, entenent que les actuals són insuficients i que cal que s’equiparin per tal de reduir la bretxa salarial i les discriminacions.

ESMENES

1. Codi penal

Tipificar la violència de gènere

Els grups de la majoria presentaran una esmena perquè es tipifiqui la violència de gènere al Codi Penal a través d’una disposició de la llei d’igualtat.

2. Delicte

El gènere, com a agreujant

A més de la tipificació de la violència de gènere, el PS proposarà que s’inclogui el component de gènere com un agreujant en els delictes.

3. Contundència

Incidir en l’obligació

A parer dels socialdemòcrates, la llei d’igualtat no és prou contundent perquè molts articles només demanen “vetllar” pels canvis però no els imposen.

4. Maternitat

Equiparar la baixa per tenir un fill

Els socialdemòcrates també proposen que les baixes per maternitat i paternitat s’equiparin amb l’objectiu de reduir la bretxa salarial i les discriminacions per raó de gènere.

tracking