TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. Mobilitat recomana el pas pel centre de la vila

finances

El Tribunal de la UE tomba una demanda dels Cierco

El Tribunal de Justícia de la Unió desestima el recurs contra l’aute que va negar als antics propietaris de
BPA una compensació de 50 milions

El Tribunal de la UE tomba una demanda dels Cierco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tornat a dir no als màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA), el germans Cierco i la seva mare, i ha tombat de manera definitiva la demanda en què reclamaven una compensació de 50 milions d’euros a Brussel·les per una presumpta negligència de la Comissió Europea relacionada amb la intervenció per part del Govern de l’entitat arran de la nota de la FinCen del març del 2015. La família Cierco, posseïdora del 75,2% de les accions de BPA, sol·licitava una reparació pel perjudici que havia sofert com a conseqüència de la negligència de la Comissió Europea en el control de l’aplicació de l’Acord Monetari entre la Unió Europea i el Principat, per una banda, i per l’aplicació de dit acord, per l’altre.

Concretament, van denunciar Brussel·les per una suposada falta de control i de supervisió de la Unió Europea sobre la transposició per part d’Andorra de la directiva 2014/59/UE. Els exaccionistes van defensar en la demanda que el Govern va transposar de manera parcial aquesta directiva quan el Consell General va aprovar l’anomenada Llei de l’AREB.

A causa d’això, segons els Cierco, es van veure privats de tot el seu capital sense rebre cap tipus de compensació econòmica a canvi, entenent que això anava en contra de la normativa comunitària i suposava un arbitrari perjudici del seu dret a la propietat que es va fer sense justificar un interès públic.

La justícia europea va desestimar la sol·licitud de reparació del perjudici en un aute signat pel Tribunal General el 25 de juny passat, però la família Cierco va interposar un recurs de cassació contra aquesta decisió. A l’escrit van sol·licitar l’anul·lació de l’aute i la condemna en despeses a la Comissió i, amb caràcter principal, el retorn de l’assumpte al Tribunal General o, en caràcter subsidiari, l’estimació del recurs. L’acció la va resoldre la sala setena del Tribunal de Justícia de la Unió Europea el 3 de març passat en el sentit contrari a les pretensions dels màxims accionistes de BPA abans de la intervenció.

Després d’estudiar-lo, els magistrats van decidir destestimar el recurs en considerar-lo “en part manifestament inadmissible” i “en part manifestament infundat”. La família Cierco només haurà de carregar amb les seves pròpies despeses, ja que la sala va desestimar el recurs abans d’haver-lo notificat a la Comissió Europea, fet que no va comportar cap despesa per a Brussel·les.

Cinc motius d’impugnació

En el recurs de cassació dels antics propietaris de BPA es van invocar cinc motius a través dels quals s’impugnaven les apreciacions del Tribunal General en l’aute. Quatre van ser considerats per la sala com “manifestament infundats” i el cinquè com “manifestament inadmissible”. I és per això que va desestimar el recurs de cassació.

tracking