Reticències d'Espanya a l'aforament de la Cimera

Representants de la Casa Reial veïna visiten el país per supervisar els preparatius

Reticències a l'aforament de la CimeraCEA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra Maria Ubach va informar ahir els consellers de la comissió legislativa de Política Exterior de l’actualitat de la Cimera Iberoamericana que té la data clau el proper 21 d’abril, quan s’ha de celebrar la reunió de caps d’Estat i de Govern. Una trobada que finalment serà semipresencial i que té com a convidats in situ Espanya, Portugal, Guatemala i la República Dominicana. La titular d’Exteriors va assenyalar que la presència i les delegacions de tots quatre països estaven per confirmar però el cert és que ahir hi havia al país representants de la Casa Reial espanyola per supervisar els escenaris de la trobada empresarial que se celebrarà en paral·lel a la Cimera de mandataris i que sí que serà presencial. Per tant, es prepara el viatge de Felip VI però els representants del monarca van expressar reticències en conèixer l’aforament de l’espai que acollirà la trobada empresarial, l’auditori del Centre de Congressos de la capital.

La delegació de la Casa Reial va acudir a l’espai acompanyada de l’ambaixador Àngel Ros i també de membres dels cossos policials espanyols, policia nacional i guàrdia civil. També hi havia representació de la policia andorrana, i hi eren els amfitrions, la Confederació Empresarial que, de fet, va penjar una foto a les xarxes socials. Els representants de Felip VI van demanar per l’aforament de l’espai atesa la crisi sanitària i se’ls va informar que era del 40% i, per tant, d’unes 400 persones. I aquí hauria sorgit la fricció perquè es va deixar clar que el monarca no podia acudir a un espai amb 400 persones en plena pandèmia. Abans, el grup havia visitat altres punts que seran escenaris de la trobada empresarial com ara Soldeu.

El que és purament trobada política serà en format semipresencial però Maria Ubach va assegurar que encara estava per confirmar que acudissin els quatre països convidats i la mida de les delegacions. Ubach va explicar que el cap de Govern havia tramès la invitació als presidents de la República Dominicana i Guatemala i que s’havien fet els mateixos contactes amb Espanya i Portugal. La ministra també va fer balanç d’aquests dos anys de reunions que han acabat marcats per la pandèmia i amb la necessitat de recórrer a les trobades telemàtiques. Va manifestar que s’ha pogut “reforçar els contactes” amb els països membres de l’espai iberoamericà i que la Covid ha suposat un repte organitzatiu que s’ha saldat satisfactòriament.

Reticències a l'aforament de la Cimera

tracking