sentència

BPA va admetre dificultats per operar l'11 de març

Informes interns de l’entitat reconeixien els problemes abans de la intervenció de l’Estat

BPA va admetre dificultats per operar l'11 de marçFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els informes interns de Banca Privada d'Andorra (BPA) a 11 de març de 2015, l’endemà de la publicació de la nota del Tresor dels Estats Units, reconeixien la dificultat de l’entitat per operar a causa de no poder fer cap acció bancària internacional ni amb euros ni amb dòlars. Així es va fer públic arran de la sentència publicada pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) que rebutja el recurs d'apel·lació presentat pels germans Ramon i Higini Cierco en contra de l'Agència de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB) per com es va resoldre l'afer de BPA i la valoració econòmica realitzada del banc després de l'anunci dels Estats Units que marcava l’entitat de risc de primer ordre pel blanqueig de capitals.

La sentència mostra l'informe que va fer l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) l'endemà de la nota emesa pel FinCEN, que revela que els responsables de BPA eren coneixedors que no es podia fer cap operació bancària, segons consta en correus electrònics, un fet que va ocórrer abans que el banc fos intervingut per l’Estat. “En l'actualitat no disposem de corresponents en USD ni en EUR per poder operar. Ni tan sols per poder informar els comptes que ens tanquen, on han de transferir-se els fons", es transcriu a la sentència. El text també detalla, a través d’un correu electrònic, que amb la informació exposada “s'observa que al finalitzar el dia 11 de març, l'operativa de BPA amb els corresponsals estrangers i alguns operadors de mitjans de pagament, entre d'altres, s'ha anat deteriorant fins al punt de fer difícil el funcionament ordinari de l'entitat”. Reconeixien, per tant, el bloqueig a nivell mundial que patia el banc abans que fos intervingut per l’Estat. La sentència avala així la decisió de l’AREB entenent que la situació “presentava un risc molt alt per al sistema financer, i particularment per a la reputació del sistema financer andorrà”, considerant que si no s’intervenia podia afectar tots els bancs del país.

El Tribunal Superior confirma amb aquests arguments que la sentència és ferma i executiva i que l'edicte de l'AREB del 17 de juliol del 2015 “és ajustat a dret i als fins que legitimen l'activitat administrativa”.

ARGUMENTS

Els informes interns de BPA reconeixen problemes per operar l’endemà de la nota del FinCEN, abans de la intervenció del banc per part de l’Estat.

La sentència avala la decisió de l’AREB d’intervenir BPA pel risc “molt alt” que hi havia per a tots els bancs andorrans i la reputació financera del país.

tracking