Dia internacional de la dona treballadora

Més facilitats d'accés a la píndola de l'endemà

Salut aprova la distribució de la pastilla de l’endemà però les feministes volen més facilitats

Més facilitats d'accés a la píndola de l'endemàFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aconseguir la píndola de l’endemà de forma gratuïta ja és una realitat al Principat. Ahir ho va anunciar el servei integral d’atenció a la dona (SIAD), que oferirà, com una de les novetats d’aquest any, un nou circuit per obtenir la píndola de l’endemà gratuïtament al mateix SIAD, a urgències o bé a la consulta jove del SAAS. En aquest cas, es receptarà a tothom però els menors de setze anys hi hauran d’acudir acompanyats dels pares o bé dels tutors legals, segons va anunciar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, en la presentació del balanç de dades del primer any d’aquest servei. De fet, per posar en context, des del 2018 la píndola es pot adquirir a les farmàcies sense recepta mèdica, tot i que té un cost aproximat de 19 euros.

En aquest sentit, des del col·lectiu feminista s’ha rebut bé la notícia, tot i que també es considera que la mesura no és suficient. “Ens quedem curts. A França, per exemple, a les infermeries dels centres escolars els adolescents hi poden anar a buscar les píndoles”, va comentar Antònia Escoda, presidenta d’Acció Feminista, i va afegir: “Ja sé que no només les adolescents necessiten la píndola, però és un col·lectiu al qual potser cal que se li facilitin més les coses. Com a adults tenim més recursos.” En aquesta línia, Escoda no té clar que el fet que els menors de 16 anys hagin d’acudir a aquest servei acompanyats dels pares o tutors pot ser, clarament, un impediment.

Precisament per aquest motiu, pensa que les infermeries dels centres escolars podrien ser una bona alternativa on poder acudir. “Suposo que ells han de jugar amb el tema jurídic”, va afegir Escoda referint-se al col·lectiu polític, “però nosaltres creiem que hem de facilitar l’accés a la contracepció, i com més joves, millor”.

Pel que fa al balanç de dades del servei integral d’atenció a la dona, que es va posar en marxa el 2 de març del 2020 amb l’objectiu de proporcionar informació i assessorament sobre la salut sexual i reproductiva a través d’un servei confidencial, va comunicar ahir que durant el darrer any s’havien atès un total de 21 dones d’entre 16 i 45 anys i la principal consulta s’havia centrat en la interrupció voluntària de l’embaràs, amb, concretament 17 demandes. Pel que fa a la tipologia de consultes –concretament 18–, des del servei es va explicar que la majoria s’havien dut a terme de manera presencial. Durant el confinament tampoc es va aturar el funcionament ja que es va posar a disposició un telèfon de guàrdia.

D’altra banda, la Fundació Sant Hospital de la Seu té previst debatre la setmana que ve la possibilitat de practicar la interrupció farmacològica de l’embaràs al centre mèdic de l’Alt Urgell. Ho farà el dia 17 a la reunió del patronat que gestiona l’ens, integrat també pel bisbat d’Urgell. El president del patronat, Jordi Fàbrega, es va mostrar convençut que la pràctica es farà efectiva i es podrà incorporar a la cartera de serveis de centre mèdic. I va explicar que treballen per fer compatible el dret de les dones amb l’objecció de consciència dels sanitaris. El fet podria comportar el desplaçament de professionals d’altres centres sanitaris.

tracking