Les benzineres podran instal·lar carregadors per a vehicles elèctrics

El Govern aprova el reglament que permet la transmissió d’energia elèctrica d’un abonat a tercers i que facilita que les gasolineres puguin cobrar per aquest servei

Les benzineres podran instal·lar carregadors per a vehicles elèctricsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va aprovar ahir el reglament de transmissió d’energia elèctrica per un abonat a tercers, una normativa que penja de la Llei de transició energètica, i que permetrà que les benzineres també puguin abastir de combustible els vehicles elèctrics. Els carregadors podran instal·lar-se en gasolineres i també en aparcaments privats que tinguin un ús públic i els titulars del negoci cobraran per aquest servei. El Govern va defensar que la iniciativa compleix els objectius de transició energètica i lluita contra el canvi climàtic i també “en l’acompanyament del sector privat en aquest camí de diversificació i obertura de nous mercats econòmics”.

El reglament també fixa els criteris de facturació. De manera genèrica s’estipula que “la facturació ha de ser d’un import just i transparent”, i que el que es podrà repercutir a l’usuari seran els costos relatius a la potència i al consum d’energia elèctrica, l’amortització dels aparells, així com les despeses generals i el benefici industrial del transmissor. L’usuari podrà demanar el detall del que se li cobra i el transmissor de l’energia estarà obligat a facilitar-li. En aquest sentit, el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, que va presentar el reglament en la roda de premsa posterior al consell de ministres, va assenyalar que ells també s’ocuparan de garantir el bon funcionament del servei.

La nova taxa

L’aterratge dels carregadors elèctrics a les estacions de servei arriba en ple enfrontament per la nova taxa d’hidrocarburs, ara en tràmit parlamentari. Precisament ahir el ministre portaveu, Eric Jover, hi va fer referència després d’informar de la quantia de les exoneracions parcials de l’impost dels hidrocarburs vigent i que va ser de 137.483 euros el darrer trimestre de l’any. Durant el 2020 se’n van beneficiar 64 empreses i l’import total de les exoneracions va ser de 600.000 euros. Jover va recordar que es retorn de part del tribut (per a vehicles de més de 7,5 tones) varia en funció de l’etiqueta energètica d’aquests i és més elevat per als més eficients, els Euro 6, als quals els retornen 0,14 euros per litre consumit.

Jover va avançar que en les reunions mantingudes amb els diferents sectors econòmics que poden estar afectats per la nova taxa se’ls ha indicat que “si mai els distribuïdors la impacten al preu de venda al públic” es plantejaran noves mesures “compensatòries” per no penalitzar la competitivitat de les empreses. En qualsevol cas, el portaveu i titular de Finances va insistir que “la premissa” és que la taxa d’hidrocarburs “no té perquè traslladar-se al preu de venda al públic”. Una premissa governamental que xoca amb la rebuda que ha tingut el nou tribut al sector del carburant, que assegura que sense repercutir-la al preu es posa en risc la viabilitat de les empreses.

Biodiversitat

El consell de ministres també va avalar una partida de subvencions per a actuacions en favor de la biodiversitat. S’hi destinen 15.000 euros i les iniciatives es poden presentar fins al 16 d’abril vinent.

JOVER, "SORPRÈS" PER L'INFORME DELS COMUNS

Preguntat per l’informe jurídic elaborat per l’advocat Jordi Jordana que dona la raó als set comuns respecte del conflicte de les transferències, el ministre portaveu, Eric Jover, va mostrar-se “sorprès” pel resultat d’aquest lletrat. “Entenc que legítimament els comuns demanin el que consideren oportú, però la posició del Govern és prou sòlida”, va insistir el ministre. A més, va assenyalar que també compten amb l’informe favorable del Tribunal de Comptes i l’aval “d’anteriors governs de tots els colors”. Per Jover, els set milions d’euros que reclamen els comuns per les transferències del 2017 “ja estan ingressats” i no només “liquidats”, com entenen els comuns.

ARANCHA GONZÁLEZ ACOMPANYARÀ ELS REIS D'ESPANYA

El ministre portaveu, Eric Jover, va informar ahir que la visita dels reis d’Espanya, programada per al 25 i 26 de març vinent, també comptarà amb la presència de la ministra d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyola, Arancha González. La trobada amb Felip VI i la reina Leticia serà la visita de rang més elevat per part d’autoritats espanyoles, quelcom que Jover va catalogar com un “fet molt important”. “Això demostra la cordialitat i la bona entesa entre els dos països”, va afegir el ministre, tot recordant que la visita s’emmarca en la celebració de la XXVIII Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que acull enguany Andorra. El calendari d’actes s’està acabant de definir però inclourà trobades amb autoritats nacionals.

tracking