x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Les vacunes de Covax estan en camí

La partida amb més de 26.000 dosis del projecte de l’OMS ja ha sortit de Corea del Sud amb destí el Principat
Vacunació del personal d'un CAP de Lleida.

Les vacunes de Covax viatgen des de Corea

Vacunació del personal d'un CAP de Lleida.

I. FABREGAT
Actualitzada 25/02/2021 a les 05:49
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha comunicat al ministeri que lidera Joan Martínez Benazet que les vacunes d’AstraZeneca –que formen part de la partida compromesa en el projecte Covax– ja estan viatjant en direcció Andorra. Es tracta de 26.400 vacunes desenvolupades pel mateix laboratori i la Universitat d’Oxford i que van ser utilitzades per primer cop al Regne Unit.
La partida ha sortit de Corea del Sud en direcció el Principat i no se sap exactament la data d’arribada. AstraZeneca ha optat pel país asiàtic per agilitzar els tràmits de documentació, que haurien estat més complicats des de la Unió Europea. Aquests vaccins suposen el gros de la campanya de vacunació i també se’n necessiten dues dosis. Covax és una iniciativa publicoprivada per promoure l’accés a les vacunes contra la Covid-19 de manera equitativa al món. Fins al moment, és l’únic projecte global d’aquest tipus. El seu objectiu és assegurar que la vacuna arribi al major nombre de persones possible en l’àmbit mundial de manera ràpida i justa, facilitant dosis als països que no en podrien pagar el preu de mercat.


D’altra banda, l’ambaixador francès, Jean-Claude Tribolet, va manifestar ahir que l’arribada de les vacunes de Moderna contra la Covid que França ha de subministrar a Andorra “està pendent de l’acord amb la farmacèutica sobre la farmacovigilància”. Tribolet va afirmar que es tracta d’un tràmit que requereix l’empresa i que “s’hauria de resoldre els propers dies”. Tot i això, segons ha pogut saber el Diari, el diplomàtic gal ha comunicat a Benazet que probablement les vacunes arribin demà.


Quotes

Un dels motius pels quals Andorra posa el fre a recórrer a altres subministraments és que tant França com Covax reduirien el nombre de vaccins compromesos. El veí del nord ha d’enviar una quantitat que no superi el percentatge de població francesa vacunada, mentre que Covax rebaixaria la quota d’Andorra que s’ha establert seguint uns criteris d’equitat entre països.

Pel que fa a l’opció de rebre la fabricació de Pfizer des d’Israel com va proposar el ministre Jordi Gallardo, l’executiu ho va descartar en un consell de ministres fa 15 dies. El ministre portaveu, Eric Jover, va afegir ahir que els contactes amb distribuïdors o intermediaris no han prosperat “per requeriments de les autoritats sanitàries per credibilitat del producte”, reconeixent alhora que “el ritme de les vacunes no pot complaure el Govern i malauradament aquest procés no depèn de nosaltres”.

En un comunicat sobre la possibilitat d’importar 100.000 vacunes d’Israel, el Govern va indicar que l’aprovisionament de vacunes contra la Covid-19 “s’està fent per les vies concertades internacionalment” pels acords amb Espanya i França i com a membre del programa Covax. L’executiu va assegurar que les ofertes fins ara “han estat d’intermediaris o distribuïdores de diferents farmacèutiques”. Israel n’ha venut a Hongria i la República Txeca.
 
7.000 PERSONES S'INSCRIUEN EL PRIMER DIA DE FUNCIONAMENT DEL REGISTRE
El ministre de Salut va assenyalar ahir que el primer dia de funcionament del registre per rebre la vacuna s’havien registrats més de 7.000 persones, de les quals una mica més de mil són majors de 71 anys, un col·lectiu vulnerable que està patint el confinament més que cap altre.

Martínez Benazet va remarcar que el ministeri de Salut, els comuns i la Creu Roja estan portant a terme un treball per identificar totes les persones que per la raó que sigui tinguin dificultats per complir el procediment d’inscriure’s a la plataforma perquè no quedin fora del procés de vacunació. Tots els residents d’Andorra majors de 16 anys i treballadors fronterers que vulguin rebre la vacuna poden entrar al web a apuntar-s’hi. “Ens adrecem a un univers que resideix o treballa a Andorra”, va puntualitzar la secretaria de Salut, Helena Mas, en la presentació. I afegia: “Tot i que és un procés voluntari, volem pensar que hi haurà un bon grau d’adherència. Un 70-80% de població inscrit seria una molt bona xifra.”
A falta de l’arribada del gros de les vacunes, ja s’ha previst que la plaça de braus es convertirà en l’espai d’administració de les vacunes perquè té capacitat per acollir molta gent que es pugui vacunar al mateix moment.
Etiquetes
Veure’n més
32
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts