El lloguer del Palau de Gel es revisarà el 2036

La minoria manifesta que l’acord “tan sols allarga el problema a futures generacions”

El lloguer del Palau de Gel es revisarà el 2036COMÚ DE CANILLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de Canillo haurà de pagar almenys 23.000 euros al mes per l’arrendament del Palau de Gel a partir del 2036. Així s’especifica en una de les clàusules del contracte que van signar ahir durant una sessió extraordinària de consell de comú la corporació i la propietat del terreny i les ins­tal·lacions, Casa Roig, pel lloguer de l’equipament per un període de 25 anys més, fins al 2045. El cònsol major de la parròquia, Francesc Camp, va explicar que en l’acord hi figura que el contracte d’arrendament s’actualitzarà cada any d’acord amb l’IPC anual del país i que en un període de 15 anys es tornarà a revisar l’acord per verificar que l’import del lloguer se situa un 15% per sobre dels 20.000 euros actuals. “El 2036 es mirarà quin és l’import del lloguer respecte al primer any i si el creixement d’aquest sobre la base de l’IPC és inferior a 23.000 euros l’augmentarem fins a aquesta xifra.

Tanmateix, si la quantia és superior mantindrem el preu que hi haurà en aquell moment”, va puntualitzar.

El cònsol va comentar que al contracte s’hi manifesta que la corporació tindrà el dret de compra preferent de la infraestructura si rep una altra oferta d’adquisició. I va exposar que hi ha una clàusula per ocupació indeguda quan finalitzi el període de lloguer, per la qual haurà d’abonar el 10% de l’import de l’arrendament vigent mentre no es retornin les claus i s’abandonin les instal·lacions.

Camp va posar en relleu que tot i l’arribada a un acord amb la propietat, “ha estat llarg i intens”, finalment “hem pogut arribar a una entesa fructuosa entre ambdues parts”. L’advocat que ha gestionat les negociacions de la corporació canillenca amb Casa Roig, Xavier Jordana, va ser el cònsol que va aconseguir que el Govern acceptés realitzar i pagar el Palau de Gel a Canillo l’any 1986 amb un contracte inicial de lloguer per un període de 36 anys, el qual va finalitzar el 31 de desembre del 2020.

El cònsol també va assenyalar que en el pressupost d’aquest exercici, el qual es preveu que s’aprovi la setmana vinent, hi ha una partida d’un milió d’euros destinada a realitzar inversions i millores a les instal·lacions per “convertir l’equipament en un espai referent en l’àmbit lúdic a la parròquia i al país”.

Abstenció de la minoria

La minoria d’Objectiu Comú es va abstenir a la votació per a la signatura del nou contracte pel Palau de Gel. Segons van asseverar els representants de l’oposició, Albert Torres i Dolors Cabot, no se’ls va tenir en compte a l’hora de dur a terme les negociacions i el comú “va faltar a la seva paraula d’informar-nos abans que la premsa publiqués l’acord”. A més, Torres va posar en relleu que la pròrroga de l’arrendament per 25 anys “tan sols és un pegat a curt termini que trasllada el problema a les futures generacions”.

En aquest sentit, van afirmar que ells ja van posar sobre la taula “la necessitat de realitzar una forta inversió per adquirir la propietat del terreny i poder gaudir d’un espai al centre de la població”. Torres també va comentar que la majoria ha arribat a un acord “massa tard”, ja que “l’incompliment del contracte i la manca de responsabilitat del comú ja ha generat un precedent i ha creat inseguretat entre la població que té terrenys llogats a la corporació”.

El lloguer del Palau de Gel es revisarà el 2036

tracking