El Sipaag esclata per les contractacions a dit

En les darreres setmanes se n’han produït als ministeris d’Ordenament Territorial, de Salut i d’Afers Socials

El Sipaag esclata per les contractacions a ditARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General, el SIPAAG, va esclatar contra el Govern per les contínues contractacions que s’estan produint en els darrers temps sense passar per un edicte públic i de lliure concurrència, la qual cosa a la pràctica vol dir que l’executiu decideix de manera arbitrària qui ocupa els llocs de treball en qüestió. “Si hi ha urgència, el que faci falta; però no pot ser que el Govern, sistemàticament, s’estigui saltant la llei i fent un abús de l’article 110 que permet aquest tipus de contractacions”, va dir ahir el president del SIPAAG, Lluís Anguita. El dirigent sindicalista va posar diversos exemples d’aquest tipus de contractacions que, al seu criteri, no revestien la urgència per no ser fetes mitjançant la publicació d’un edicte.

D’una banda, Anguita va explicar que les altes de treballadors per les màquines llevaneu del COEX, que és una contractació temporal que es fa cada any entre els mesos de novembre i maig, “aquest any s’ha fet per urgència, alegant que hi ha la Covid. Doncs no, és una contractació que es fa sempre i es pot preparar i fer-ho correctament amb lliure concurrència”, va indicar el dirigent del Sipaag. Segons van explicar des del sindcat, aquestes contractacions fetes per Ordenament Territorial eren d’entre 22 i 24 professionals, que no van haver de sotmetre’s a l’escrutini públic de lliure concurrència. “Això no només passa aquí, sinó que tenim constància que darrerament s’han produït contractacions per urgència, sense que aquesta sigui tal en altres ministeris”, va refermar Anguita.

Malestar pel tracte

Un altre dels punts que el Sipaag va denunciar és que molts treballadors estarien patint “tractes abusius o degradants”. Sobre aquesta situació Anguita va comentar que “no és de rebut que hi hagi determinades actituds ni contestes per part dels directors al personal que està treballant”. Un dels exemples que va posar el president del Sipaag és el que passa a l’oficina Covid, on segons va explicar, “el director ha prohibit als treballadors que puguin dir res del que passa a l’oficina”. Anguita va denunciar que aquest tipus de comportaments no són “de rebut, en ple segle XXI. I molt menys en la funció pública”. La situació d’aquests treballadors, segons el sindicat, és complexa, ja que “hi ha molta por si parles; tant de perdre la feina o que hi pugui haver represàlies” explicava el dirigent sindical.

Des del SIPAAG, van recordar que l’actual llei de la Funció Pública no és la que ells haurien volgut, tot fent referència a la polèmica que hi va haver quan el Govern Martí la va tirar endavant amb l’oposició del funcionariat. No obstant això, Anguita va dir que “que no és la llei que nosaltres volem, això ho sap tothom. Però el que no pot ser és que s’aprovi una llei tirant pel dret, i que després el Govern sigui el primer a incomplir-la”. La situació no té una solució a la vista, i des del SIPAAG van recordar que “malgrat no sigui la nostra llei, i estem treballant amb Funció Pública per poder-la canviar, té coses bones i dolentes, però s’ha de complir”.

Per a Anguita, el que caldria és que “totes les persones que treballen per a la funció pública entrin per edicte. Perquè el que està passant és que hi ha directors que entren per decisió del Govern i això és el que acaba generant aquests problemes”. A més a més, va afegir que “hem de pensar que un funcionari treballa per al país. I no puc entendre que hi hagi llocs de feina a la funció pública que vagin a dit en funció d’un color polític. Repeteixo, el funcionari treballa per al país i no per a cap partit concret”.

A partir d’aquí, el sindicat ja va posar en coneixement del ministeri de la Funció Pública totes aquestes situacions per tal que la ministra del ram, Judith Pallarès, pugui intervenir. Malgrat però, de moment el retorn no està sent l’esperat, ja que com van denunciar des del SIPAAG, “ens responen amb evasives o explicacions que no són satisfactòries”.

CONTRACTACIONS A L'OFICINA COVID

Anguita va posar com a exemple de l’abús de l’article 110 les quatre contractacions que el Govern farà a l’oficina Covid. “Primer es va fer tota la contractació a una ETT; a la qual el mateix ministeri de Salut derivava a qui volia treballar-hi. Després aquestes places es van contractar directament de Govern i en van quedar set fora, que es van recol·locar i ara se’n contracta quatre de noves. No té cap sentit”, lamentava el president del SIPAAG, Lluís Anguita, que va demanar que “es facin per edicte, i que mentrestant l’oficina Covid torni a col·locar de rastrejadors les persones que fins ara feien aquesta feina”.

tracking