política

López trasllada els recels per la llista de paradisos a Iceta

El PS culpa les “forces conservadores” de l’aïllacionisme del Principat en l’àmbit internacional

López trasllada els recels per la llista de paradisos a IcetaFIRMA FOTÒGRAF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari del PS i la presidenta del partit, Pere López i Susana Vela, respectivament, van fer arribar ahir al ministre espanyol de Política Territorial, Miquel Iceta, la preocupació d’Andorra davant el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que podria ser l’origen d’una nova llista de paradisos fiscals amb criteris basats en la diferència impositiva entre països.

El cap de Govern i el líder de l’oposició havien coordinat aquesta trobada amb l’intercanvi de documentació i un informe on es defensa la situació d’Andorra. El cert és que existeix preocupació davant aquesta possibilitat, ja que es tracta d’un acord de govern i deixaria la porta oberta que Espanya consideri el Principat un paradís fiscal, una opció que ara mateix està lluny de les intencions del president espanyol, Pedro Sánchez, però que cal rebatre per acabar de diluir-la.

Transparència

La reunió va tenir lloc a Barcelona i després López va informar Xavier Espot del seu contingut. Des del Govern es va valorar ahir positivament la trobada, “tenint en compte que tots remem en la mateixa direcció i que des de l’etapa del Govern socialdemòcrata s’ha continuat avançant en transparència i en intercanvi d’informació”.

Tot i que l’executiu va contextualitzar la reunió en la coordinació entre els grups parlamentaris i Govern, en un tuit el PS va comunicar que inicia una ronda de contactes “davant dels problemes cada cop més grans que Andorra està patint en l'àmbit internacional a causa de l'aïllacionisme a què les dretes conservadores andorranes ens han abocat”.

En un comunicat l’oposició remarca que van exposar la problemàtica que afecta Andorra respecte al projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, per tal que abans que el parlament espanyol ho aprovi, “la veu del Partit Socialdemòcrata d’Andorra i del país pugui ser escoltada, perquè és un tema molt important que afecta el present i el futur d’Andorra”.

Els dirigents dels dos partits van convenir que si abans de la Covid-19 el multilateralisme i les relacions internacionals s’havien d’enfortir entre tots els països del continent europeu, la pandèmia ha d’accelerar-les. Iceta va destacar l’europeisme “que sempre ha defensat el PS andorrà.

DIFERÈNCIES FISCALS ENTRE PAÏSOS DE LA UE

El cap de Govern va recordar fa uns dies que Andorra no és l’únic país del món que fa competitivitat fiscal, i que fins i tot dins de la Unió Europea es troba aquesta situació, com és el cas d’Irlanda o Romania. Fonts del Govern van indicar ahir que s’han intensificat els contactes amb Madrid amb reunions ministerials telemàtiques i també per la via diplomàtica. Encara que el projecte de llei està en fase d’esmenes, no agrada gens el fet que cap d’aquestes proposi eliminar el polèmic apartat sobre els països amb baixa tributació, especialment en un moment en què el trasllat dels youtubers contamina la informació que arriba a la ciutadania espanyola i posa més pressió en el debat polític, molt tens a Espanya.

tracking