Alberca, Arauz i l'ELN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El guanyador de la primera volta de les eleccions presidencials de l’Equador del 7 de febrer passat, Andrés Arauz, el possible finançament que hauria rebut per part de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional de Colòmbia, conegut com ELN per les seves sigles en castellà, i el fiscal general Alfons Alberca. Sembla que els tres no haurien d’estar relacionats, però, sí, ho estan. Ho estan des que Alberca va signar ahir, conjuntament amb les fiscalies de l’Argentina, Bolívia, el Brasil, Xile, Guatemala, Panamà, Paraguai, Perú, Portugal i Uruguai, una declaració en suport als ministeris públics de Colòmbia i Equador.

Suport que donen després que el fiscal general de Colòmbia, Francisco Barbosa, mantingués una trobada el 12 de febrer amb la seva homòloga de l’Equador, Diana Salazar Méndez, a la qual va entregar les dades dels ordinadors de l’excomandant de la guerrilla Andrés Felipe Vanegas Londoño, àlies Uriel, mort l’octubre passat després d’una operació militar a la zona rural colombiana de Nóvita.

Aquestes dades revelarien el possible finançament del grup armat a Arauz, candidat a la presidència i delfí de Rafael Correa, qui va dirigir l’Equador del 2007 al 2017. De polítiques d’esquer­res, els partidaris d’Arauz consideren que la vinculació amb el finançament per part de la guerrilla estaria instigat “per sectors radicals de la dreta” i que els dos fiscals generals estarien actuant de manera partidista per evitar que arribi a la presidència. El mateix Arauz considera que hi estan darrere els que “han cogovernat” amb l’actual president equatorià, Lenin Moreno.

La declaració signada per Alberca, com a màxim representant de la Fiscalia andorrana a l’Associació Iberoamericana de Ministeris Públics, assenyala que els firmants “rebutgem els actes de pressió contra les institucions que dirigim, que afecten la seva autonomia i independència en la recerca de la veritat, sota el principi d’objectivitat, i esclariment de fets que poden ser constitutius de delictes”. Els signants consideren que tant el fiscal general colombià com la fiscal general de l’Equador “estan rebent intimidacions i pressions indegudes, tot i que només estan complint les seves funcions constitucionals i legals”.

tracking