Feminisme

Mendoza es compara amb el raper lleidatà empresonat

La presidenta d’Stop Violències defensa a la Batllia la llibertat d’expressió i la legitimitat de les seves declaracions a l’ONU

Mendoza es compara amb el raper lleidatà empresonatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, compara la seva situació amb la justícia andorrana amb la del raper català Pablo Hasél, que va ser empresonat dimarts passat. Mendoza va afirmar ahir després de declarar a la seu de la Justícia que les dues causes estan compartint “escenari social” en els darrers dies i va exposar que hi ha un paral·lelisme entre ambdues situacions, ja que “el que busquen els estats (Espanya i Andorra) és callar-nos i impartir càstigs adoctrinadors per evitar el pensament crític entre la població”. Mendoza també va voler mostrar el seu suport, “solidaritat”, al cantant lleidatà, “a qui Espanya també persegueix vulnerant els seus drets”. “Condemnem els països que encara mantenen en la seva legislació restriccions a la llibertat d’expressió, com són les injúries a la corona per les quals ha estat condemnat Hasél”, va dir.

La presidenta de l’entitat feminista va haver d’anar a declarar ahir a la Batllia després que el Govern demanés a la Fiscalia que investigués les seves manifestacions al voltant de l’avortament al comitè per a l’eliminació de la violència envers les dones de les Nacions Unides, la Cedaw, i als mitjans de comunicació, i que el ministeri públic veiés indicis de delicte. Una quinzena de persones es van reunir davant la seu judicial per donar suport a l’acusada amb samarretes i pancartes amb missatges com Sense els drets de les dones, els drets no són humans i No represàlies a la veritat i la llibertat d’expressió. “Hem vingut a donar suport a la Vanessa, no formem part de cap organització, però creiem que és indignant el que està passant i que la llibertat d’opinió i expressió passa per davant d’aquesta situació”, van dir.

En defensa dels drets humans

Mendoza va manifestar després de la declaració que “avui [ahir] hem fet història, no només perquè l’executiu ha cridat a declarar una defensora dels drets humans, sinó perquè el món ens mira”. Així doncs, la presidenta va lamentar trobar-se “sota assetjament judicial des del 2019”, i va recordar que diverses organitzacions internacionals per la defensa dels drets humans han fet costat a l’entitat des de l’inici del conflicte. “Quan ratifiquem tractats internacionals, els draps bruts ja no es poden rentar a casa”, i aquesta causa “ha passat de ser un afer local a situar-se en l’àmbit internacional”, va afirmar.

La presidenta va asseverar que des d’Amnistia Internacional han instat el ministeri públic a retirar els càrrecs contra ella i a abstenir-se de presentar-ne d’addicionals. “Andorra és un dels pocs estats al món que manté vigent una draconiana prohibició de l’avortament” i “interpel·lem les institucions a fer un canvi de legislació penal per despenalitzar les difamacions i derogar aquells articles que restringeixin les llibertats públiques”, va citar Mendoza. A més, va destacar que des de l’organització internacional també afirmen que les disposicions legals que protegeixen “el dret a l’honor i a la reputació estan dissenyades per protegir les persones i no els valors abstractes ni les institucions de l’Estat”.

Quant a la declaració, Mendoza no va voler donar detalls, però va incidir que el fet d’haver d’anar a la seu de la Justícia per haver defensat els drets humans “és complicat”. Tot i que va assenyalar que “en cap moment he sentit que m’estiguin jutjant a mi ni que el procés vagi en contra meva”, ì que qualsevol representant d’una entitat que lluiti pels drets internacionals “també es trobaria en aquesta situació a Andorra”. I va expressar que se sent “bé i acompanyada” per tota la gent que ha donat suport al moviment. “El dret civil internacional ens dona suport i dimarts el moviment feminista en l’àmbit mundial va interpel·lar el nostre Govern per poder avançar en drets humans al país”, va exposar.

Des d’Acció Feminista, Aurora Baena va reiterar la posició de l’associació davant la denúncia de l’executiu a Mendoza i va apuntar que “es tracta d’una mesura desproporcionada”. “El Govern té molts altres sistemes i mètodes per donar solució a aquestes situacions i ha decidit perseguir una persona per no estar d’acord amb la seva opinió, la qual cosa també ens agredeix a nosaltres com a entitat feminista del país”, va dir.

CRONOLOGIA

-08/10/2019

Mendoza afirma en una entrevista a la Cadena Ser que el Govern obliga les joves sense recursos a no avortar i a donar els seus fills en adopció.

-01/11/2019

L’executiu demana a la Fiscalia que investigui les declaracions a l’entrevista i les realitzades per Mendoza a la comissió de l’ONU en defensa dels drets de les dones (Cedaw).

-09/09/2020

El minsteri públic veu difamacions contra els Coprínceps en el discurs davant la Cedaw.

-17/02/2021

La presidenta d’Stop Violències declara a la seu de la Justícia.

tracking