Llei electoral

DA planteja augmentar el nombre d'avals per poder anar a les eleccions

Els demòcrates rebutgen la proposta del PS per limitar els debats i estudien altres fórmules que no deixin fora els partits amb possibilitats de representació

DA planteja augmentar el nombre d'avals per poder anar a les eleccionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari demòcrata planteja incrementar el nombre de signatures que són necessàries perquè una llista es pugui presentar a les eleccions. Així ho va explicar ahir el president del grup, Carles Enseñat, com a fórmula alternativa a l’esmena que proposa el PS per limitar els debats electorals. Segons el polític demòcrata, el que plantegen els socialdemòcrates “limita excessivament la participació dels partits”. Cal recordar que l’esmena preveu que només els partits amb representació parlamentària puguin participar en els debats electorals a la ràdio i televisió pública. Des del punt de vista del conseller taronja, això no permetria a partits petits o de nova creació participar-hi i considera que no seria just.

Malgrat això, Enseñat sí que va admetre que en les darreres eleccions generals, en les quals es van presentar fins a set llistes, els debats es van fer en ocasions més feixucs i no van permetre el debat i la confrontació d’idees. Per això, va afirmar que “regular el tema dels debats no ho veiem malament, però no estem d’acord amb la idea del PS perquè de la manera que està redactat impossibilita la competència entre forces que tenen possibilitat de tenir representació al Consell”. A tall d’exemple, el demòcrata va recordar que SDP, que actualment no té representació parlamentària i per tant quedaria fora dels debats si l’esmena s’aprovés, sí que en tenia en passades legislatures i també en té en alguns comuns.

Alternatives

Per això, Enseñat va indicar que el grup farà una reflexió interna per decidir si poden transaccionar l’esmena per regular la qüestió amb un text alternatiu. Des d’aquest punt de vista va apuntar que “caldria buscar una fórmula adient perquè els partits que tenen possibilitats d’entrar al Consell no quedin exclosos”. El demòcrata va recordar que en altres països s’utilitza un percentatge d’intenció de vot mínim per decidir-ho. Sobre la taula també hi ha l’opció d’ampliar les legislatures immediatament anteriors a la convocatòria en què el partit en qüestió ha hagut de tenir representació o ampliar-ho també al pes que tenen als comuns. Un altra opció és ampliar l’aval necessari per presentar-s’hi, amb l’augment del nombre de signatures.

La qüestió va venir envoltada ahir d’una picabaralla política, ja que els socialdemòcrates asseguren que van presentar l’esmena a la modificació de la llei electoral i del referendum perquè “teníem el compromís dels demòcrates de regular-ho”. El president del grup del PS, Pere López, va afirmar que es va arribar a un acord entre les dues formacions per limitar els debats després dels passats comicis generals. De fet, López va remarcar que tenia el compromís concret d’Enseñat i que n’havien parlat en més d’una ocasió amb la voluntat d’agilitzar els debats i que fossin “útils per als ciutadans”. Unes afirmacions que el líder del grup demòcrata nega rotundament. “En vam parlar de manera informal després dels comicis i més tard em va informar que havia entrat el text de l’esmena però en cap cas va ser pactat entre els dos grups”, va declarar el conseller de DA.

El socialdemòcrata va insistir que també es va debatre sobre la qüestió quan el director d’RTVA, Xavi Mujal, va comparèixer davant la comissió legislativa d’Economia l’octubre del 2019. En aquest sentit, Enseñat va indicar que la llei que hi ha vigent actualment no regula en cap cas els debats electorals, sinó que només parla dels espais de propaganda gratuïts. En aquest cas sí que s’especifica que han de ser de la mateixa durada per tots els partits, una qüestió que no es posa en dubte per tal de donar a tothom la mateixa visibilitat. Segons el demòcrata, però, la ràdio i televisió pública va decidir estendre aquesta obligació a tots els espais durant la campanya electoral per evitar que se’ls pogués recriminar favoritismes.

És sota aquest argument que DA entén que la llei ha de ser clara per no posar en un conflicte els responsables d’RTVA. La fórmula, però, tenen clar que no pot ser la que han proposat els socialdemòcrates.

SDP AFIRMA QUE ÉS UNA "BARBARITAT

El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va titllar ahir de “barbaritat” la proposta del PS de deixar fora dels debats dels mitjans de comunicació públics els partits sense representació parlamentària. “No es pot decidir per llei electoral quina és la política d’organització dels debats que han de tenir els mitjans de comunicació”, va indicar, afirmant que “és una limitació dels drets dels ciutadans i dels candidats”. En aquest sentit, va exemplificar que “si quan jo era cap de Govern hagués permès aquesta barbaritat, probablement hi hauria un partit que es diu DA que no hi hauria participat”. A més, va remarcar que el país té problemes més importants.

tracking