Reportatge

'Si vis pacem para bellum'

El Govern equiparà els duaners amb armes curtes amb munició 9mm parabellum i amb escopetes semiautomàtiques amb un calibre de 12/76mm. Al plec de bases per adquirir l’armament, no s’especifica la quantitat d’unitats de cada tipus a subministrar.

'Si vis pacem para bellum'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si vis pacem para bellum. Frases del llatí que traduïda vol dir Si vols la pau, prepara la guerra. Més enllà de la dita, el final de la frase en llatí el va fer servir l’alemany Georg Luger per donar nom als cartutxos de la pistola Luger P08 que va crear l’any 1899. Una arma que tres anys després va equipar amb la munició anomenada 9mm parabellum. Tancada la petita lliçó d’història, cal fer menció que són les armes curtes d’aquest calibre les escollides pel Govern per equipar els duaners un cop s’ha fet extensiva aquesta eina a tot el cos. Cal recordar que fins ara només anaven armats els integrants del servei de lluita antifrau i que l’executiu va decidir que tots els duaners poguessin dur-la pel fet que “l’activitat de control a la frontera comporta certs riscos, i vist l’estat actual del món, amb un augment generalitzat de la inseguretat, s’ha cregut necessària aquesta decisió, que era una demanda reiterada dels funcionaris del departament”. Ho va dir fa uns mesos al Diari del director del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, per justificar la mesura d’armar tots els duaners.

Ara el Govern ha licitat el concurs per a l’adquisició d’armament i en el plec de bases indiquen als possibles contractistes quins són els tipus que volen per als duaners. El guanyador haurà de subministrar armes curtes de dotació individual del calibre 9mm x 19 parabellum de funcionament semiautomàtic i amb retrocés curt. Les armes hauran de ser negres, amb dos carregadors amb una capacitat mínima de 15 cartutxos i màxima de 17, amb un primer tret en doble acció i els següents en simple acció. Al plec de bases també s’indica que el guanyador del concurs haurà de subministrar un segon tipus d’arma: escopetes de trombó de calibre 12/76mm. Es tracta d’una arma semiautomàtica.

A més de les armes i la munició (9mm parabellum 9x19, 9mm parabellum 9x19 punta buida i cartutxos calibre 12 brenneke), també es liciten armilles protectores parabales i calaixos atrapabales, entre altres materials relacionats.

Respecte al nombre d’unitats, el plec de bases no deixa clar quantes s’hauran de subministrar al Govern. En el text es convida els concursants a dir el preu unitari d’entre 1-49 armes curtes i d’entre 50-99 armes curtes. Les mateixes quantitats respecte a les escopetes. Es demana que es facin ofertes per lots d’entre 1-10.000 i més de 10.000 del primer tipus de cartutxos parabellum. Per al segon i per a l’escopeta, d’entre 1 i 1.000 cartutxos i més de 1.000.

tracking