pandèmia mundial

Marge de tresoreria de 181,5 milions el 2021

Suport unànime a la modificació de la Llei dels ERTO per dotar el Govern de “més flexibilitat”

Marge de tresoreria de 181,5 milions el 2021Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Eric Jover, va assegurar ahir en seu parlamentària que el Govern compta amb un marge de tresoreria, a 31 de desembre del 2020, de 181,5 milions d’euros en cas que hagués d’assumir el crèdit extraordinari de 50 milions d’euros que figura en una de les disposicions finals de la modificació de la Llei dels ERTO, que va ser aprovada amb el suport unànime de tots els grups que configuren la cambra.

A resposta dels neguits expressats pel conseller de terceravia Joan Carles Camp, el ministre va defensar que la “sobrecapitalització del Govern” els permetrà afrontar aquest import amb els recursos existents a tresoreria sense haver d’endeutar-se més. De totes maneres, Jover va reiterar que la intenció de l’executiu no és esgotar els 50 milions d’euros i que en cas de provocar “desviacions” tenen el compromís, tal com figura al text, de presentar un marc pressupostari i un pla d’equilibri financer adequat a l’evolució de la pandèmia.

Per contextualitzar aquests 181,5 milions d’euros de què disposa la tresoreria del Govern, cal recordar l’esforç per diversificar el deute durant l’any 2020 amb l’emissió de bons sobirans andorrans destinats al mercat internacional, la pòlissa de crèdit sindicada, la pòlissa de Crédit Agricole o el préstec del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. A més, per dimensionar l’impacte d’aquesta xifra, Jover va explicar que a 31 de desembre del 2019 la tresoreria de l’Estat era de 7,3 milions d’euros.

Més flexibilitat per al Govern

Paral·lelament, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va defensar ahir a l’hemicicle la modificació de la Llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària per la pandèmia del SARS-CoV-2. En aquest sentit, Gallardo va destacar que el projecte preveu la possibilitat que el Govern pugui variar per decret el percentatge de la plantilla que es pot acollir als ERTO, actualment fixat en un topall del 75% per a les empreses de més de deu treballadors. Aquesta demanda, reivindicada especialment pel sector hoteler, persegueix que “les empreses puguin encarar el futur preservant llocs de treball”, tal com va afirmar el ministre, que va apel·lar a “l’ús responsable del mecanisme”. Així mateix, també va subratllar com a virtut l’agilització burocràtica per a aquelles empreses que vulguin prolongar automàticament els ERTO, ja que quedaran exonerades de presentar la documentació requerida.

Per la seva banda, la consellera del PS Judith Salazar va mostrar el seu suport a l’executiu exposant el raonament per justificar el sentit del vot socialdemòcrata. “Fixar per decret el percentatge comporta un greuge pel que fa a la seguretat jurídica però vam entendre que era l’única manera de ser flexibles confiant que el Govern faria la feina ben feta”, va reflexionar. Durant la seva intervenció, Salazar també va apuntar que “caldrà destinar més recursos” al departament de Treball per afrontar l’actual volum de feina. “És una qüestió purament de reconeixement pel seu compromís ferm amb el teixit laboral del país”, va dir.

Al seu torn, Camp va verbalitzar la lleialtat de la formació amb totes les mesures excepcionals aprovades. Igualment, va tornar a estendre la mà a l’executiu per treballar conjuntament en la reformulació del pressupost per al 2021, atès que la llei “només ha durat 29 dies en vigor”. “En grans circumstàncies hem de treballar amb generositat sense buscar rèdits polítics”, va concloure.

tracking