PANDÈMIA MUNDIAL

Canvis en el nombre de treballadors que podran estar en ERTO

El Govern canvia la norma que regula les suspensions temporals per tal de fixar per decret el percentatge de la plantilla que s’hi pot adherir

Canvis en el nombre de treballadors que podran estar en ERTOFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va entrar ahir per extrema urgència una modificació de la llei que regula els nous ERTO i que serà votada demà al Consell General. El canvi afecta l’article que fixava que les empreses només podien tenir en suspensió temporal, com a màxim, el 75% de la plantilla. Aquesta condició desapareix i el text legislatiu deixarà la potestat a l’executiu a fixar per decret quin percentatge de treballadors pot tenir cada empresa en ERTO en funció del seu sector. L’objectiu de la modificació és donar resposta a la demanda, sobretot per part del sector hoteler, de poder tenir més gent en suspensió temporal tenint en compte la falta de turisme.

El Govern i els grups parlamentaris han acordat aquesta fórmula per tal d’agilitzar les modificacions de diferents articles previstos en aquesta llei entenent que l’evolució de la pandèmia és imprevisible. De fet, la llei es va elaborar al desembre amb la previsió que les estacions d’esquí podrien obrir a principis de gener. La situació de la crisi sanitària tant dins del país com més enllà de les fronteres, però, ha fet canviar totes les previsions i ha obert un nou escenari especialment per als sectors relacionats amb el turisme. Amb el mateix argument d’una evolució incerta i molt canviant, l’executiu ha preferit no modificar per llei el percentatge de plantilla que pot estar en ERTO a l’alça. La nova llei regula aquesta figura fins al juny i entenen que d’ara fins a aquella data la situació millorarà i que, per tant, tampoc tindria sentit que el text legislatiu fixes un percentatge concret.

Retroactiva des del febrer

La llei entrarà en vigor l’endemà de ser publicada el BOPA, que acostuma a ser uns vuit dies després d’haver-se aprovat al Consell General, cosa que significa que en aquest cas s’aplicarà a partir de la segona setmana de febrer. Per evitar que aquests primers dies de mes quedin penjants, la llei també inclou que els ERTO en els percentatges que apliqui el decret siguin retroactius des de l’1 de febrer. Així mateix, el Govern preveu celebrar un consell de ministres extraordinari el mateix dia que surti publicada la llei al BOPA per tal d’aprovar el decret que fixarà el percentatge de la plantilla que cada sector podrà tenir en ERTO.

Un dels sectors que segur que veurà modificat aquest percentatge és el turístic, que pot afectar tant hotels com comerços o altres empreses depenent dels visitants. Amb tot, és probable que no es permeti tenir el total de la plantilla en ERTO en cap dels sectors, entenent que la situació és diferent a la del març, amb el confinament, quan sí que es permetia posar el 100% dels treballadors en suspensió laboral.

Per tal de finançar els ERTO de més que calculen que la modificació de la llei permetrà, el Govern preveu un crèdit extraordinari que arriba fins als 50 milions d’euros. Les estimacions són que caldrà invertir entre cinc i set milions d’euros cada mes fins al juny i que per tant no caldrà utilitzar el total de la partida reservada.

Altres petites modificacions que s’han introduït en el text legislatiu és que s’escurça el termini que tenen els empresaris per modificar el nombre de persones que tenen en ERTO o la condició. És a dir, fins ara si un empresari volia treure o posar algú en ERTO o passar de reducció de la jornada a suspensió total o viceversa havia d’avisar en 30 dies d’antelació. Amb la modificació ho podrà fer en 15 dies per tal d’agilitzar els canvis. Finalment, s’introdueix també una disposició que compromet el Govern a presentar un pla d’equilibri financer i un marc pressupostari actualitzat quan la situació s’estabilitzi.

MODIFICACIONS

La llei dels ERTO es modifica i s’elimina el topall del 75% de la plantilla que una empresa podia tenir en suspensió total o parcial.

El text legislatiu permet que sigui Govern, per decret, qui fixi el percentatge d’empleats que poden estar en ERTO segons cada sector.

El mateix dia que es publiqui la llei al BOPA, el Govern té previst aprovar el decret que detallarà quin percentatge de la plantilla de cada empresa podrà estar en ERTO segons el sector al qual correspongui. El decret es modificarà segons l’evolució de la pandèmia.

La llei no entrarà en vigor fins a la segona setmana de febrer però es preveu que sigui retroactiva el primer dia del mes que ve.

El Govern preveu un crèdit extraordinari de 50 milions d’euros per tal de fer front al cost que tindran els nous ERTO. Calculen que no caldrà utilitzar tota la partida reservada.

La llei també escurça el termini de preavís que tenen ara les empreses per fer modificacions dels ERTO ja atorgats. Podran fer-ho amb només 15 dies d’antelació, en comptes de 30 com tenen fins ara.

S’inclou també el compromís de l’executiu de presentar un pla d’equilibri financer i un marc pressupostari actualitzat quan la situació s’estabilitzi.

tracking