PARRÒQUIES

El comú aporta tres milions a Pal Arinsal per cobrir el forat de la pandèmia

Areny indica que aquest import es deu a les necessitats de l’estació arran de la pandèmia

El comú aporta tres milions a Pal Arinsal per cobrir el forat de la pandèmiaM. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana aportarà tres milions d’euros a l’estació de Pal Arinsal. Així es va aprovar en una sessió de consell ahir al matí. La corporació va explicar que la pandèmia del coronavirus i la impossibilitat de rebre turistes comporta “unes necessitats de tresoreria”. I que “el comú, com a únic propietari de l’estació de Pal Arinsal, té l’obligació de vetllar per la seva viabilitat i que l’estació pugui sufragar el seu dia a dia i el pagament als seus proveïdors”. En aquest sentit, la cònsol major, Olga Molné, va indicar que davant de la situació de crisi sanitària tenien dues opcions: tancar l’estació o obrir de manera parcial per satisfer la demanda dels residents i dels infants. Finalment, van optar per la segona, però és una decisió que “comporta més despeses”.

En la mateixa línia, el president de la comissió de Finances, Jordi Areny, va detallar que “la clientela no resident suposa el 90%”. Així doncs, la xifra de negoci actual de l’estació és del 6% respecte a la de l’any passat i les despeses, un 30%. “Aturant els remuntadors d’Arinsal reduïm 1,5 milions de despesa”, va exposar. D’altra banda, Areny va matisar que l’import del crèdit extraordinari, de tres milions, “respon a les necessitats de l’estació fins al 31 de març atenent un pla de tresoreria”. I va precisar que aquest crèdit “no suposarà un nou endeutament per al comú, sinó que serà finançat mitjançant la tresoreria”.

Tanmateix, cal recordar que el comú va aportar 1,5 milions a l’estació a final del 2020 per fer front a unes inversions que havia dut a terme. Unes necessitats que responien al fet d’haver tancat abans la temporada passada i a la davallada del 30% de la facturació durant l’estiu passat. Areny va manifestar que la pandèmia està posant entre l’espasa i la paret molts negocis, no només el comú. “Ningú no pot aguantar gaire més temps aquesta situació, és obvi que a partir del 31 de març, encara que el comú tingui una tresoreria sanejada, necessitarem treure estratègies externes per fer front a les possibles despeses”, va alertar.

Altrament, va indicar que estan mantenint converses constants amb el Govern per “buscar solucions per a l’estació”. A més, hi ha qüestions que es tracten des d’Ski Andorra, conjuntament amb totes les altres estacions i afectats.

En la mateixa sessió també es van enllestir altres qüestions. Així doncs, es va aprovar l’adjudicació de les obres de manteniment i adequació de l’abocador de Beixalís per un import de 257.068 euros. Segons va indicar la corporació, la xifra es va calcular partint de les previsions per al 2021, que indiquen que enguany s’hi abocaran uns 100.000 metres cúbics de pedres i terra que correspondrien a 210.000 tones. També es va aprovar per unanimitat la partida que es destinarà a enllumenat públic i que suma un total de 205.720 euros, i la subvenció a la llar d’infants Causes Pies, per un import de 170.000 euros. Cal recordar que a la parròquia no hi ha cap escola bressol comunal, així que es paga aquesta subvenció a la llar d’infants El Petit Príncep per “assegurar la seva viabilitat i que tot funcioni bé”.

A més, es va tractar una de les obres de millora destacades per al 2021: l’embelliment de l’entrada al parc natural del Comapedrosa. Ahir es va aprovar el plec de bases per poder licitar aquests treballs. El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, va posar en relleu que el parc “atrau milers d’excursionistes durant l’estiu i considerem que és necessari senyalitzar l’accés d’una forma atractiva i clara”. Els treballs es portaran a terme sobre la base del projecte arquitectònic, que pretén la integració en l’entorn i que consisteix a revestir el dic d’Arinsal amb làmines verticals de fusta, amb una retolació integrada a l’encunyament, i amb un joc de llums i ombres, amb il·luminació natural durant el dia i amb llums led a la nit. Gueimonde va apuntar que esperen que els treballs comencin a l’estiu.

tracking