reportatge

Un pres exemplar

El Tribunal Superior ha rectificat Corts, que havia denegat la semillibertat d’un jove malgrat haver complert dues terceres parts de la condemna. El TS l’ha alliberat en considerar que la conducta que tenia a la presó li feia mereixedor d’aquest benefici penitenciari.

Un pres exemplar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

utor de dos delictes majors de lesions doloses amb l’ús d’un objecte amb perill de causar lesions més greus a la víctima, va ser condemnat per Corts a quinze mesos de presó ferma. Menor de 21 anys en el moment dels fets, el mateix tribunal li va denegar el benefici de la semillibertat malgrat haver complert dues terceres parts de la condemna. El motiu va ser que malgrat haver assolit el requisit aritmètic de dues terceres parts del termini de condemna de privació de llibertat, no restaven acreditades les seves capacitats de reinserció social requerides per l’atorgament del benefici de la semi llibertat.

Ara el Tribunal Superior de Justícia ha rectificat Corts, ha dictat que el jove té dret a aquest benefici i ha ordenat la seva posada en llibertat. I ho fa perquè el condemnat, de nacionalitat equatoriana, ha demostrat ser un pres exemplar.

La sentència assenyala que l’agost del 2020, el director del centre penitenciari va emetre un informe “que posa de manifest que, malgrat la incoació de dos expedients disciplinaris, el pres mostra bona conducta i actitud de col·laboració en totes les tasques que se li han encomanat i que des del juliol de 2020 treballa d’ordenança de neteja de cuina”. També consta, s’explica a l’informe, que ha realitzat i està realitzant activitats educatives, formatives i esportives amb regularitat i motivació, havent superat les proves d’accés a la universitat per a majors de 25 anys i havent adquirit un nivell de català per desenvolupar-se correctament.

Els magistrats també destaquen que dels informes emesos pel psicòleg assessor del centre penitenciari i per la psiquiatra resulta que el jove ha seguit amb bons resultats un tractament de deshabituació de l’alcohol i les drogues amb un bon procés de reinserció, i s’observa un major control dels impulsos i una major consciència del seu trastorn de conducta i presentant motivació pel canvi. Malgrat que té dos procediments penals pendents, recorden que té el dret a la presumpció d’innocència i indiquen que està aprofitant de forma satisfactòria tots el recursos posats a la seva disposició per l’administració penitenciària per a la seva resocialització i el seu comportament és favorable.

L’aute finalitza sentenciant que el jove és mereixedor de la confiança que continuarà de forma correcta el seu procés de rehabilitació i que pot sortir del centre penitenciari per treballar (té una oferta de feina del seu germà) sense que sigui previsible cap incidència negativa.

tracking