Pandèmia mundial

Andorra ha fet més de 3.800 TMA a residents de l'Alt Urgell

Govern destaca la bona entesa bilateral amb Espanya i França

Proves testos test TMA PCRFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha posat en relleu les "bones relacions transfrontereses d'Andorra amb els països veïns" i la bona entesa bilateral en un comunicat en què han explicat, novament, l'acord pel qual han pogut tenir accés a les vacunes de Pfizer i Moderna mitjançant un acord amb Espanya i França, després que hagin sorgit algunes veus crítiques a Espanya.

Concretament, han recordat que de moment Andorra no ha pogut negociar de manera directa emb les laboratoris farmacèutics, motiu pel qual s'ha treballat en aquesta via per tenir accés al vaccí. "En efecte, a hores d’ara els acords bilaterals són la única via possible d’aprovisionament per als estats tercers europeus (països de l'Espai Econòmic Europeu i petits països situats al cor d'Europa com Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà), ja que els membres de la Unió Europea han acordat amb els laboratoris farmacèutics, de manera prèvia, que els petits tercers podran rebre la vacuna a través d'acords bilaterals amb els països membres", han descrit en el comunicat.

A més, han recordat que en cap cas es genera lucre econòmic per cap de les dues parts, i les dosis subministrades van en consonància amb el percentatge de vacunació assolit pels països de la UE.

Des de l'executiu han destacat que Andorra s'ha convertit en un pol dinamitzador econòmic i social del Pirienu Oriental, i una bona prova són les prestacions sanitàries constants que ha proporcionat el Princiapt durant la pandèmia, així com amb anterioritat. Específicament, durant la segona onada de la Covid, des d'Andorra s'han realitzat 3.800 proves diagnòstiques de TMA a residents de l'Alt Urgell, així com a treballadors transfronterers, que també han tingut accés gratuït a aquestes proves.

A més, l'executiu ha recordat que l'hospital Nostra Senyora de Meritxell ha atès pacients de la regió catalana, ides de fa molts anys s’ha fet una prestació ininterrompuda del servei de diàlisi, radiologia o endoscòpia dels residents de l’Alt Urgell prop de l’hospital andorrà. A més, se'ls ha donat accés als ERTO als treballadors transfronterers, i s'ha recordat que es tracten un nombre considerable de residus urbans de la Cerdanya al forn incinerador d'Andorra, al mateix preu que s'aplica a nivell nacional i assumint gratuïtament una part de les despeses del transport.

tracking