Pandèmia mundial

Fàbrega assegura que la situació a Andorra "no és la més idònia" per a l'assimilació amb l'Alt Urgell

L'alcalde de la Seu ha detallat que l'equiparació es tornarà a demanar quan les dades millorin

L'assimilació entre Andorra i l'Alt Urgell està pràcticament descartadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha reconegut avui que "la situació sanitària, sobretot al Principat d'Andorra, no és la més idònia" per assimilar l'Alt Urgell amb el país veí i que "el més prudent ara és esperar que les xifres millorin". Ha dit que "quan la situació millori tornarem a demanar l'assimilació".

Fàbrega s'ha referit també a la pròrroga per dues setmanes més del confinament municipal. Ha lamentat la mesura i ha explicat que les restriccions de mobilitat imposades "busquen reduir la interacció social però en un territori amb una densitat de població de 12 habitants per quilòmetre quadrat, fins i tot amb una mobilitat comarcal ja compliríem l'objectiu". "No veiem risc sanitari en una població com la del Pirineu", va insistir. "No demanem una mobilitat comarcal per a anar a esquiar sinó per a millorar l'economia i la qualitat de vida", ha conclòs.

La presidenta del consell comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, ha afirmat que "no entenem com costa tant que Barcelona comparteixi les nostres particularitats i ens entengui". "Estem demanant el confinament comarcal des del mes d'octubre passat i avui dia encara no ens han donat una resposta clara i precisa sobre els motius a no fer-la efectiva" ha criticat.

Una assimilació pràcticament descartada

Les possibilitats que el Procicat permeti una flexibilització del confinament municipal català i que, en conseqüència, permeti l’assimilació un altre cop entre Andorra i l’Alt Urgell són pràcticament nul·les. Així ho va fer saber la delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’Alt Pirineu, Rosa Amorós, als alcaldes de la comarca fronterera durant una reunió que es va celebrar ahir.

“Amb l’actual situació de contagis que hi ha a Catalunya, està pràcticament descartat que es produeixi qualsevol canvi en la mobilitat entre territoris” va lamentar l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega. Cal tenir en compte que de moment la decisió no és oficial, però tot fa indicar que en les reunions que el Procicat ha de mantenir avui o la del proper divendres, s’anunciï la permanència de les actuals restriccions durant almenys una setmana més pel volum d’infeccions que té Catalunya.

D’altra banda, tot apunta a que les estacions franceses tampoc obriran les seves portes durant el mes de febrer. Aquest anunci s’espera que el faci el primer ministre gal, Jean Castex, durant la roda de premsa que realitza cada dijous, després de la reunió del Consell de defensa que se celebra avui. La motivació no és altra que reduir l’actual corba de contagis, cosa que a la pràctica vol dir que durant les vacances escolars, que van del 6 al 22 de febrer, del 13 de febrer a l’1 de març i del 20 de febrer al 8 de març en funció de cada departament, no hi haurà la possibilitat d’esquiar.

No obstant això, en les darreres intervencions que ha fet Castex ja ha apuntat, sense mencionar-ho de manera directa, aquesta situació i va deixar clar que l’executiu francès prioritzava “les qüestions sanitàries per sobre de les econòmiques”.

Aquesta situació de tancament perllongat està posant en escac el sector de la neu a França. Així doncs, les diferents estacions que el veí del nord té repartides al llarg de les serralades nevades van fer una primera estimació de pèrdues que s’eleva fins als 1.600 milions d'euros.

Cal tenir en compte que el nombre de contagis no cessen i ahir França en va notificar 23.608, que incrementen la xifra d’infeccions registrades des de l'inici de la pandèmia a 2.938.333, i un total de 25.567 pacients a l'hospital, dels quals 2.839 es troben a les Unitats de Cures Intensives. A més més, les morts també creixen i en les darreres vint-i-quatre hores s’han produït un total de 369 defuncions en hospitals.

tracking