Pandèmia mundial

Les vacunes ja són a Andorra

Les primeres dosis de Pfizer han arribat a l'hospital pels volts de les 18.30 hores

Les vacunes ja són a AndorraFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes de Pfizer contra la Covid-19 ja són a Andorra. Els primers 1.000 vaccins han arribat aquesta tarda, pels volts de les 18.30 hores, a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, on s'emmagatzemarà part de les dosis que provenen de Madrid. El Govern ha fet saber que "properament n'arribaran 1.000 més" i que els sanitaris que realitzaran la vacunació ja han rebut la formació específica. A més, en tots els punts de vacuna hi haurà un metge present per supervisar l’acció i respondre els dubtes que puguin sorgir als vacunats.

El ministre Joan Martínez Benazet ha anunciat que demà es començarà a vacunar a professionals i residents de geriàtrics i que les primeres s'administraran a 47 professionals i a 27 usuaris d'El Cedre i a 29 empleats i 49 residents de Clara Rabassa. També es posarà el vaccí a entre 40 i 50 professionals del SAAS que es considera que són més sensibles i estan més exposats a possibles contagis de la Covid.

L'entrega de les primeres mil dosis adjudicades al Principat s'ha fet aquest matí després que elgovern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) l'aprovació del conveni amb Andorra per a l'arribada de les vacunes de Pfizer provinents d'Espanya. El ministre ha explicat que un camió ha sortit amb les primeres 1.000 unitats des de Madrid a les 10.45 hores i que les següents 1.000 dosis es transportaran els propers dies ja que s'ha fet de forma separada per evitar qualsevol incident en la xarxa viària.

L'operativa de vacunació continuarà dijous amb l'administració del fàrmac a la residència Albó a 24 usuaris i 22 professionals, tot i que el ministre ha indicat que s'està valorant el protocol pel brot que hi ha hagut recentment per determinar si hi ha persones que puguin estar germinant el virus. El mateix dia es vacunarà a més personal del SAAS amb un ritme d'entre 80 i 100 professionals per dia des de dijous.

Martínez Benazet ha exposat que la primera fase de vacunació durarà uns 10 dies i ha precisat que "si hi ha cap problema amb la congelació de les vacunes llavors es procedirà a un pla de contingència per vacunar en quatre dies". L'administració la farà els deu equips amb tres persones que s'han previst i en el cas que hi hagi problema de congelació llavors s'activarien 15 equips. El ministre ha assenyalat que els residents i professionals de Salita i de Sant Vicenç d'Enclar seran els ultims a vacunar-se en la primer fase perquè s'està pendent de l'evolució dels brots de coronavirus que han patit els dos centres.

Joan Martínez Benazet ha informat que la vacuna de Pfizer s'administra a majors de 16 anys i la de Moderna, que és la que arribarà al Principat via França, es posa a partir dels 18 anys.

Publicació al BOE

El text publicat pel govern veí especifica que el conveni amb el Principat, signat pel ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, i pel titular de la cartera del Principat, Joan MartínezBenazet, permet a Andorra rebre part de les dosis d'aquest vaccí que ha obtingut Espanya com a país membre de la Unió Europea, ja que en les negociacions amb la farmacèutica es va acordar que els estats que normalment serveixen medicaments i productes sanitaris a altres països europeus més petits serien els "responsables de destinar part de les dosisassignadesals mateixos."

El ministre espanyol ha anunciat a les xarxes socials la formalització del conveni que fa possible l'arribada de les vacunes de Pfizer al Principat i assegura que es tracta "d'un exercici de responsabilitat i solidaritat obligat davant la impossibilitat dels petits països de signar un contracte amb les farmacèutiques". L'executiu espanyol recalca que els Petits Països depenen de la cadena de subministrament d'altres Estats i que es va decidir que Itàlia proporcionava les dosis al Vaticà i San Marino, França a Mònaco i França i Espanya a Andorra.

El ministre de Salut va manifestar ahir que els entrebancs administratius per l’adquisició de les primeres 2.000 dosis del vaccí es van resoldre al llarg de la setmana passada. “Els acords es van formalitzar entre divendres i el cap de setmana i creiem que tindrem les vacunes a Andorra durant les pròximes hores o en un espai molt curt de temps, tan bon punt es publiqui al BOE les podrem anar a buscar a Madrid”, va indicar.

En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que el retard en el subministrament obeeix a “requisits sobrevinguts que ha exigit el laboratori farmacèutic”, el qual va sol·licitar la signatura d’un conveni entre Andorra i Pfizer, i un segon conveni entre el Principat i Espanya. Espot va exposar que rebre les vacunes de França i Espanya és possible gràcies al bon veïnatge i “no és un dret adquirit”, ja que depèn de la “generositat” dels països veïns. I va recordar que a Andorra li correspon la quota de vacunes del projecte Covax. “El nivell d’exigència que podem tenir amb els estats veïns és bastant minso”, va manifestar.

Tanmateix, Martínez Benazet i Espot van agrair la feina ingent realitzada pel ministeri de Sanitat espanyol i el seu equip per poder desbloquejar l’arribada de les dosis “treballant en dies festius”. També van remarcar que de cara al subministrament de les pròximes vacunes de Pfizer “no hi haurà cap problema”.

Quant a la quantitat de vaccí reservat, 2.000 dosis, Espot va matisar que correspon a les dues tandes que requereix la vacunació. Així, aniran destinades als principals beneficiaris, 1.000, els quals obtindran les dues dosis en el període marcat. El cap de Govern va posar en relleu que són optimistes i confien que la resta de solucions farmacològiques arribaran, malgrat “no puguem calendaritzar quan serà”, ja que serà proporcional al subministrament que rebin els països veïns.

ESPERANT L'ACORD AMB FRANÇA

El ministre de Salut també va manifestar que estan pendents de la signatura del conveni amb França per garantir el subministrament de les dosis de la vacuna de Moderna. Així doncs, va indicar que els primers acords verbals i intercanvis de cartes es van realitzar a principi de tardor i actualment només manca que “ens donin el contracte que s’ha de firmar entre la farmacèutica, França i Andorra”. Cal recordar que l’ambaixador de França al Principat, Jean-Claude Tribolet, va afirmar que encara no es pot especificar una data concreta per a l’arribada de les dosis de Moderna.

El ministre de Salut compareix a la comissió de Sanitat del Consell

tracking