finances

El consum cau 46 milions a causa de la Covid

La recaptació de l’Estat disminueix en 55 milions pel descens de les taxes i els impostos

El consum cau 46 milions a causa de la CovidFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recaptació de l’Estat durant el tercer trimestre de l’any passat va caure 55 milions d’euros. L’execució pressupostària del Govern mostra que els impostos indirectes van patir un descens de 46,5 milions d’euros, els directes van caure 800.000 euros i les taxes van disminuir gairebé vuit milions. En concret, els impostos indirectes amb un comportament més rellevant a la baixa van ser la taxa al consum (directament vinculada al comportament del trànsit exterior), amb una reducció de gairebé 22 milions, l’IGI (lligat al consum intern), que va caure en 14,8 milions, i els impostos especials que s’apliquen a alguns productes com l’alcohol o el tabac i que es van rebaixar 8,8 milions. Pel que fa a les taxes i altres ingressos, el descens està associat al comportament dels reintegraments de romanents de tresoreria d’entitats públiques dependents (reducció de 4,4 milions) i les sancions (disminució de 3,4 milions). Finalment, l’informe indica que els impostos directes que han patit una recaptació a la baixa són l’IRPF (menys 1,9 milions) i l’impost sobre la renda dels no residents (reducció d’1,6 milions).

Les males xifres s’expliquen per l’impacte evident que va tenir en l’economia del país el confinament de la població que es va iniciar el mes de març de l’any passat i la reducció dràstica de l’activitat empresarial durant tres mesos. A tot plegat també cal sumar-hi les restriccions que es van imposar per part dels països veïns i que van limitar la mobilitat provocant un fort impacte en l’economia del Principat.

En contraposició, l’informe del tercer trimestre destaca el creixement en 30 milions de la recaptació dels ingressos patrimonials gràcies a les aportacions extraordinàries d’Andorra Telecom i FEDA per fer front a la crisi derivada de la Covid, així com les aportacions fetes pels ciutadans i empreses del país al fons de solidaritat, que va registrar un increment de 3,4 milions d’euros. També sumen en aquest apartat els 2,2 milions d’euros del compte de compensació.

Partides

La figura que més afectada es veu per la crisi provocada per la pandèmia són els impostos indirectes, que cauen 46,5 milions. Els impostos directes van patir un descens de 800.000 euros i les taxes es van reduir en 7,9 milions.

Tot plegat deixa la recaptació de l’Estat en 55 milions menys durant el tercer trimestre.

En contrapartida, en ingressos destaca l’aportació extraordinària d’Andorra Telecom i FEDA per 30 milions i les donacions dels ciutadans i les empreses al fons de solidaritat amb un increment de 3,4 milions. En aquest apartat també s’hi sumen els 2,2 milions d’euros del compte de compensació.

Pel que fa als crèdits extraordinaris, gairebé tots es van destinar a fer front a les despeses derivades de la crisi sanitària.

En concret, l’informe indica que dels 45,8 milions d’euros de crèdits extraordinaris, 36,2 milions van ser destinats a pagar les cotitzacions de les empreses afectades per la Covid i els ERTO.

Salut va destinar 8,8 milions a la compra de test ràpids, mascaretes, transport i la logística de les proves fetes a la població.

MÉS DE 36 MILIONS PER ERTO I COTITZACIONS

L’execució pressupostària del tercer trimestre exposa que gairebé la totalitat dels crèdits extraordinaris demanats es van fer servir per finançar les despeses a conseqüència de la crisi sanitària. En concret, l’informe indica que dels 45,8 milions d’euros de crèdits extraordinaris, una gran part, 36,2 milions, van ser destinats pel ministeri d’Economia a cobrir les cotitzacions patronals de les empreses afectades per la Covid-19 i a finançar les ajudes en concepte de suspensió temporal dels contractes de treball i de reducció de la jornada laboral, els coneguts ERTO. Per la seva banda, el ministeri de Salut va destinar els altres 8,8 milions a la compra de tests ràpids IgG/IgM, mascaretes, transport del material, serveis professionals i logística de les proves fetes a la població.

tracking