x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Clam científic a favor de la vacuna

El camp de la medicina i la infermeria uneix esforços per divulgar la rellevància d’administrar-se el vaccí que neutralitzi la pandèmia
La primera vacunada a Espanya, Araceli Hidalgo.

Clam dels científics a favor de les vacunes

La primera vacunada a Espanya, Araceli Hidalgo.

AGÈNCIES
Actualitzada 10/01/2021 a les 07:13
La imminent arribada de la vacuna al país ha instaurat en la societat un debat públic, de dimensió global, al tomb de les certeses del vaccí que ha de neutralitzar, nou mesos després, els greus efectes de la pandèmia. Tenint en compte que l’elecció d’administrar-se la vacuna resideix en darrera instància a la voluntat de cada individu, la comunitat científica està unint esforços per divulgar sòlids arguments que contrarestin l’impacte dels corrents escèptics que infonen la por a través dels seus posicionaments.

“La vacuna és l’únic instrument específic que avui tenim per lluitar contra el virus. El fet que s’hagi anat tan ràpid és simplement per una voluntat política de reduir les traves burocràtiques, però això no comporta que la vacuna sigui de pitjor qualitat”, sosté el metge i exdirector general del SAAS, Lluís Burgués. En aquest sentit, creu que si la població no es deixa guiar pels arguments científics ho acabarà fent per raons socioculturals. “Tard o d’hora el que vulgui anar a esdeveniments on no es pugui garantir la distància de seguretat haurà de ser conscient que les institucions estaran en el seu dret de restringir el seu accés si no ha desenvolupat anticossos”, valora.

El contingut de la vacuna
Una de les novetats de la vacuna que ha suscitat més neguit és l’ARN, “un àcid nucleic que actua com a intermediari entre l’ADN i la proteïna i que permet fabricar l’espícula del virus”, tal com exposa el bioinformàtic David Vilanova. “L’ARN certament és la primera vegada que s’aplica de manera directa com a vacuna, però prové d’un estudi clínic amb una evidència científica amb més de 20 anys de recerca”, manifesta Vilanova, que demana un vot de confiança a la ciència. “Totes les vacunes que s’han validat sempre han demostrat tenir una eficàcia més que sobrada en la disminució de la mortalitat i les seqüeles”, afirma el bioinformàtic amb exemples com la malaltia de la pòlio, la verola o el xarampió.


En consonància amb aquest discurs, la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan, assevera que, des d’una perspectiva biològica, el vaccí és segur. “L’únic que fan les vacunes és ensinistrar el sistema immunitari perquè quan entri en contacte amb el focus infecciós pugui respondre”, declara Cosan, que assenyala que “una vacuna és de les coses més inòcues de tot el que fem servir en el nostre dia a dia”. A tall d’exemple, com a cap de ginecologia de l’hospital, explica que en el seu equip de vuit professionals ha rebut la conformitat de cinc persones, un s’ha mostrat reticent i dues no caldrà que es vacunin perquè ja han passat el virus.


Al seu torn, la presidenta del Col·legi d’Infermeria, Isabel Vallejo, apunta que l’administració de la vacuna “és molt recomanable” per al col·lectiu que representa, ja que “no només es tracta de no emmalaltir, sinó de no contagiar altres persones”. Per aquest motiu, edueix a “l’ètica professional” dels sanitaris que treballen a primera línia davant el virus. “La gent ens té com a referència i els criteris personals de cadascú no han de condicionar la decisió final dels nostres pacients”, explica Vallejo, que assegura que “molta de la medicació que ens prenem sense recepta té més efectes secundaris que una vacuna”.


Per la seva banda, el bioinformàtic Joel López esgrimeix que “no hi ha comparació possible” quan es ponderen els efectes negatius de la Covid-19 respecte als efectes adversos del vaccí. “Ens hem de qüestionar les coses però amb caràcter científic. La vacunació no ha de ser un acte de fe, sinó un acte de responsabilitat. Per això no m’entra al cap que no ens vulguem vacunar després de l’any que hem tingut”, expressa López, que posa de relleu la importància “de començar a assolir una immunitat en grups de risc que redueixi la mortalitat i descongestioni els centres sociosanitaris”.


En darrer lloc, l’exministra de Salut, Sílvia Bonet, alça la veu per desacreditar els rumors infundats que alimenten les teories negacionistes. “El vaccí és voluntari i cadascú ha de ser conseqüent amb la seva decisió. El que no estic d’acord és que les teves pors les vulguis transmetre als altres quan no tens la formació ni l’aval científic que fonamentin la teva postura”, reflexiona. Per tot plegat, conclou que “com a defensora de la salut pública jo em posaré la vacuna perquè vull formar part de la solució i no del problema”.
Etiquetes
  • #75 pas per pas
    (12/01/21 00:17)

    Tinc preguntes per a tots els experts que parlen en aquest article i totes diferents es normal? Els arguments pro vacuna ja em comencen a portar mal de caps els que esteu d'acord amb la vacuna podríeu tenir alguna cosa en comú? I sobretot aportar arguments de pes i no el típic "perquè és el millor per tots perquè jo ho dic", "s'ha de ser responsable, ficat la vacuna" o tants d'altres. Tot i que veient el ministre de salut que tenim en part és normal, algun capaç d'assegurar que una companya de professió està allunada de la ciència només perquè no pensa com ell... i ell és clar té la veritat absoluta... mentrestant de l'altra banda donen dades números i aporten arguments que fan dubtar de l'eficàcia de la vacuna. Potser per això estan tenint tant d'èxit... potser replantejar-se les coses però com fins, ara no s'ha fet i no és farà perquè no hi ha voluntat, obeïx que per això mas escollit com l'expert i amo del país...

    Respondre
  • #74 Declaració desafortunada Cossan
    (10/01/21 20:54)

    Cosan, assevera que, des d'una perspectiva biològica, el vaccí és segur. “L'únic que fan les vacunes és ensinistrar el sistema immunitari perquè quan entri en contacte amb el focus infecciós pugui respondre”. // Sra. Cossan, les vacunes no ensinistren al sistema immunitari. El que fan és activar-lo per a que estigui preparat per tenir una ràpida resposta quan el cos entri en contacte amb l'agent infecciòs, ja sigui virus, ja sigui bacteri. Les vacunes també fan més coses, com ara generar efectes adversos, alguns greus, i d'altres totalment desconeguts, com en aquest cas per tractar-se d'una nova terapia gènica mitjançant ARNm, encara no suficientment assajada. Si aquests personatges són la veu de la comunitat científica a Andorra, anem ben servits...

    Respondre
  • #73 Informació
    (10/01/21 20:42)

    Noticia del 12 de novembre: "Documentos de la Comisión del Mercado de Valores de Estados Unidos (SEC, en sus siglas en inglés) han revelado que el consejero delegado de Pfizer, Albert Bourla, vendió el 62% de sus acciones de la compañía por valor de casi 5,6 millones de dólares (unos 4,7 millones de euros) este lunes. Se trata del mismo día en que la farmacéutica divulgó que la vacuna anti-Covid en la que trabaja tiene una efectividad del 90% tras los primeros 28 días del tratamiento. Una noticia que desató la euforia en los parqués."

    Respondre
  • #72 Batdefu
    (10/01/21 19:26)

    Maria va dir..
    Aqui el que demostra ignorancia supina ets tu, ves a fer de conillet d'indies per poder marxar de vacances i anar al bar, jo prefereixo esperar uns anys i que sigui realment segura. De prova tens que el ceo de pfizer no se la posa, per que sera?, ah! I les farmaceutiques ja tenen signat amb l'UE I EUA que no es fan responsables dels perjudicis que provoqui la vacuna.
    Espero equivocar-me i que realment sigui efectiva al 100%, per el be de tots, pero de moment veient el que hi ha..., va a ser que no.

    Respondre
  • #71 Sanitari vacunat
    (10/01/21 19:25)

    Bona tarda.El divendres vaig tenir el "privilegi"de ser vacunada.Cap efecte secundari.No enten tantas pors i discusions.Fa mes d'un any que esperem la solucio.La vacuna es l'unica fins el present.Fins quant voleu viure amb por i masquareta!!.Al final tots tindreu que acotar el cap i possar.la.Les empresas obligarán.El que no la porti al carrer..Modificarán l'apartat de riscos laborals i tots a tragar.Molta sort als que no voleu la vacuna.Acabareu sence feina i a la UCI.Ens veiem al hospital!!!Molta sort

    Respondre
  • #70 Doncs
    (10/01/21 18:34)

  • #69 Demagògia Sr. Vilanova
    (10/01/21 18:28)

    El Sr. Vilanova ens diu: "“Totes les vacunes que s'han validat sempre han demostrat tenir una eficàcia més que sobrada en la disminució de la mortalitat i les seqüeles”, afirma el bioinformàtic amb exemples com la malaltia de la pòlio, la verola o el xarampió." // D'acord Sr. Vilanova, però vostè es calla que aquestes vacunes estaven fetes amb virus atenuats o inactivats, amb molts anys d'assajos cientìfics per verificar-ne la seva idoneïdat i amb els efectes secundaris a mig i llarg termini ben parametritzats, amb evidència científica que ho suporta en base a articles científics amb doble ceg i revisats per parells, i amb Pfizer manca la revisió per parells. Aquí del que es tracta és que per primer cop s'està usant un nou tipus de vacuna, que en realitat no és una vacuna és una teràpia gènica mitjançant la quina s'injecta ARNm al subjecte. El premi nobel de medicina Luc Montagnier afirma que "ce sont d'aprantìs sorciers", en base als riscos a mig i llarg termini no avaluats encara.

    Respondre
  • #68 Cassie
    (10/01/21 18:02)

    En tercer lloc, l'ARN missatger podria molt bé modificar el nostre ADN i, en trobar-se amb un virus del mateix tipus, els anticossos formats podrien atacar les nostres pròpies cèl•lules, les famoses malalties autoimmunes, però pot passar mesos o anys a desenvolupar-se.
    Ja he tingut tants problemes amb les certeses dels metges que ja no els crec.

    Respondre
  • #67 Cassie
    (10/01/21 18:01)

    Confio en la ciència, però no en aquells que ho fan, hi ha massa interessos econòmics al darrere.
    I no confio en els metges que diuen que fan ciències quan no és feina seva, i sobretot quan comparen aquesta vacuna amb altres.
    En primer lloc, les malalties que citen, la verola, la polio i el xarampió, no són virus que muten permanentment com la del coronavirus, per la qual cosa no són comparables. A més, pasar aquestes malalties ens fan immunes de per vida, a diferència dels coronavirus i de la grip. Volem passar la resta de la nostra vida vacunant-se 2 o 3 vegades l'any ???
    En segon lloc, ja van intentar fer una vacuna contra el primer SARS a principis de la dècada de 2000 i les proves amb animals van ser un desastre, van caure greument malament quan es van trobar amb un altre coronavirus.

    continuarà....

    Respondre
  • #66 Pregunta
    (10/01/21 17:40)

    El Dr. Lluís Burguès ens amenaça veladament: “Tard o d'hora el que vulgui anar a esdeveniments on no es pugui garantir la distància de seguretat haurà de ser conscient que les institucions estaran en el seu dret de restringir el seu accés si no ha desenvolupat anticossos”,// És a dir, DA farà legislació específica on s'obligarà amb caire retroactiu (actualment la vacunació és voluntària) a la població a mostrar que tenim el carnet de vacunacions obligatòries al dia, més les cartes justificatives corresponents dels metges generalistes d'exempció per causa mèdica, per als casos contraindicats. Aixó ho haurem de mostrar a un porter, sense formació sanitària, o bé hi posareu un metge a revisar entrades i carnets de vacunació? Que hi ten a dir el Sr. Crespo de l'APD a aquest despropòsit retroactiu? Visca la llibertat de vacunació!!!

    Respondre
Veure’n més
75
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts