Societat

El comú de la Massana amplia la concessió d'EMAP fins al 2070

El consell comunal ha aprovat l'aportació d'1,5 milions d'euros de Vallnord-Pal Arinsal per pal·liar els efectes de la pandèmia

El comú de la Massana abona 690.000 euros als proveïdorsLa Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de comú de la Massana haaprovat avui una aportació d'1,5 milions d'euros a EMAP, és a dir, Vallnord-Pal Arinsal, per pal·liar els efectes de la pandèmia en el tancament forçat del març i el retard de l'obertura així com per ajudar a finançar inversions dutes a terme a l'estiu i la tardor. En aquest sentit, i amb la intenció de dotar de més seguretat i de "viabilitat econòmica la societat i d'amortitzar inversions actuals i de futur", el comú ha allargat la concessió d'EMAP del 2049 al 2070.

La Massana ha estat la segona parròquia a aprovar la taxa de gossos, que es cobrarà als propietaris el desembre vinent. Paral·lelament, s'ha establert l'obligatorietat de ruixar els orins amb una ampolla d'aigua i de dur bossa per a recollir els excrements, dues accions que en cas d'incomplir-se implicaran una sanció. Tanmateix, tal com ha indicat la cònsol menor de la parròquia, Eva Sansa, els propietaris hauran de procurar que "els animalsefectuïnles deposicions i orinin en els llocs expressament habilitats", és a dir, als pipicans que, ha detallat, "netegem de manera molt curosa i quotidiana". I s'haurà de tenir els animals degudament registrats.

Dins dels canvis en l'ordinació que ha presentat Sansa, també s'ha posat especial èmfasi en la preservació de la natura, per això el comú podrà demanar una fiança per a la neteja i preservació del medi natural als qui demanin d'acampar, a més, les multes podran ser d'entre 501 euros i 1.000. "Hem pogut veure algunes petites incidències al medi ambient i volem controlar les acampades", ha apuntat Sansa.

Pel que fa als comptes, a data 30 de setembre el comú presenta un superàvit de 4,47 milions arran de la "contenció de la despesa" que s'ha fet amb la crisi sanitària. I quant al pressupost per a l'any vinent, han volgut ser "molt prudents pel context tan incert que estem vivint". Així doncs, han previst que les transferències del Govern seran un 10,3% inferiors. Tot i això es preveu una despesa de 13,9 milions perquè s'ha incrementat la recaptació de taxes de construcció un 22%. Entre les inversions més importants per al 2021 destaquen el projecte per eixamplar la carretera dels Plans a Sispony(633.000 euros, millores per al condicionament de l'abocador (263.000) o l'embelliment de l'entrada alComapedrosa(210.000 euros). La cònsol major, OlgaMolné, ha detallat que aquestes són les previsions inicials i que, si la pandèmia evoluciona d'una manera més positiva, es podria anar modificant el pressupost i incloure més inversions.

tracking