La CEA alerta que la llei de finances comunals augmentarà la pressió fiscal

Demana al Consell que esmeni la proposició per garantir un sistema impositiu senzill

La CEA alerta que la llei de finances comunals augmentarà la pressió fiscalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Empresarial (CEA) alerta que la nova llei de finances comunals, la qual es troba en tràmit parlamentari, incrementarà la pressió fiscal i desvirtuarà el sistema tributari. D’aquesta manera la patronal afirma que la legislació preveu eliminar el topall, actualment vigent, que limita l’import màxim a satisfer en concepte d’impost de radicació 300.000 euros anuals. La supressió d’aquesta limitació unida a l’extrema disparitat del tipus de gravamen, el qual pot oscil·lar entre els 5 cèntims i els 100 euros per metre quadrat, suposa un alt grau d’inseguretat jurídica que pot dissuadir els inversors privats a l’hora de dur a terme projectes empresarials.

Des de la patronal van manifestar que la proposició de llei també modifica l’impost sobre els rendiments arrendataris, que fixa el tipus de gravamen entre el 0,1% i el 6% dels rendiments, deixant a l’arbitri de cada comú situar-se en un dels extrems de la forquilla. Amb tot, van assenyalar que aquests canvis susciten una preocupació notable entre la patronal perquè pot obrir la porta a increments de la pressió fiscal, generar inseguretat jurídica i podria comprometre un model fiscal que, fins ara, s’ha caracteritzat per una relativa senzillesa per a l’obligat tributari i una notable competitivitat en comparació amb altres països i jurisdiccions.

La CEA també va posar en relleu que malgrat que respecten el grau d’autonomia dels comuns, estimen que cal tenir una harmonització mínima per mantenir i millorar l’eficiència del marc fiscal actual. És per aquest motiu que han sol·licitat als grups parlamentaris que esmenin la proposició de llei per garantir que no augmenti la pressió fiscal i vetllar per un sistema impositiu senzill. Així, van exposar que el tràmit d’esmena del text representa una oportunitat per acotar millor les dues figures tributàries. I va afirmar que és partidària de rebaixar el topall de 300.000 euros de la taxa de radicació fins a 200.000 euros i de reduir la disparitat de forquilla dels tipus de gravamen de la taxa de radicació i de l’impost sobre els rendiments arrendataris. En el primer cas amb un tipus màxim que no superi els 50 euros per metre quadrat i en el segon cas amb un tipus màxim que no superi el 3% dels rendiments arrendataris.

INQUIETUDS

La patronal considera que la llei pot generar increments en la pressió fiscal, inseguretat jurídica i podria comprometre els models fiscals actuals.

Estimen que cal tenir una harmonització per mantenir i millorar l’eficiència del marc fiscal actual. Per això demanen al Consell que esmeni la proposició de llei.

tracking